Țara întunecată

Teatrul de Păpuși Cimborák / Sfântu Gheorghe / RO

Benedek Elek:

Ţara Întunecată

Teatrul de Păpuşi Cimborák 

Regia: Vajda Zsuzsanna

 

Ţara Întunecată este o insulă din inima pământului. Nici nu-ţi poţi imagina cât de negru este totul acolo. Locuitorii țării trăiesc în întuneric, frică și opresiune: în locul regelui lor, domnește dragonul, care păzește și cheia de diamant de la poarta care duce spre lumină.

 

Gyurka trebuie să pornească el însuși pe un drum al iniţierii, pentru a trăi liber şi fericit alături de iubita sa: trebuie să ajungă în Țara Întunecată și să înfrunte dragonul. Fostul băiat sărac este ajutat de puterea magică a unei furnici, a unui vultur și a unui leu, căci trebuie să răzbească pe cer, pe pământ și în adâncuri.

 

VAJDA ZSUZSANNA

 

Zsuzsanna Vajda este regizor, dramaturg, păpușar, membru fondator al Teatrului Márkus din Pécs, laureat al Premiului Géza Blattner în 2009. Producțiile sale anterioare la Teatrul de Păpuși Cimborák: Prințul care dorește nemurirea (2019), Dacă aș putea fi Sfântul Gheorghe… (2021).

 

TEATRUL DE PĂPUŞI CIMBORÁK 

 

În 1998, la inițiativa lui Kálmán Nagy Kopeczky, a fost înfiinţat Teatrul de păpuși, ca secţie independentă a Teatrului Tamási Áron, cu repertoriu propriu. Din 2008, poartă numele de Teatrul de Păpuși Cimborák. Misiunea sa este de a crea spectacole de teatru de păpuși care să răspundă nevoilor de comunicare ale comunităţii spectatorilor săi, o comunitate formată din copii şi adulţi din Sfântu Gheorghe şi localităţile judeţului Covasna. Eforturile Cimborák se îndreaptă cu prioritate spre creșterea gradului de conștientizare cu privire la valenţele educative şi formative ale basmelor și tradițiilor populare, la puterea lor de modelare şi păstrare a identității culturale.

 

„Generația viitoare, copiii, reprezintă temeiul supravieţuirii comunităţii noastre. Previziunea, privirea spre viitor sunt posibile doar cu ei, prin ei. Ne-a fost dat să creăm pentru copii, să le influențăm formarea, să le modelăm micuţele lor suflete. Aceasta este o misiune foarte mare și vine cu o responsabilitate uriașă, drept urmare este important să concepem proiectele stagiunii în așa fel încât să putem folosi instrumentele artei noastre pentru a crea spectacole de teatru păpuși de calitate,  care să transmită mesaje despre valori umane reale, universale, pentru spectatori de toate vârstele” –  a mărturisit fondatorul Kálmán Nagy Kopeczky.

ECHIPA

Interpreţi: Gecse Noémi, Páll Gecse Ákos, Sánta Yvette

Regia: Vajda Zsuzsanna, Blattner Géza

Asistenţi regie: Páll Gecse Ákos, Pilári Gábor, laureat al premiului Géza Blattner

Decor, costume şi păpuşi: Grosschmid Erik, laureat al premiului Géza Blattner

Muzica: Pilári Áron

Lumini: Páll Gecse Ákos

Consilieri: Prezsmer Boglárka, Péter Orsolya

Design poster: Kónya Albert Attila

Inginer de sunet: Szanday Csongor

Tehnician lumini: Péter Előd

Recuziter: Vizoli Mónika

Organizator: Csüdöm Eszter

Durata: 50 minute

Premiera: 6 martie, 2022