Benedek Elek meséje nyomán

Feketeország

Cimborák Bábszínház / Sepsiszentgyörgy / RO

 

Feketeország szigete a föld gyomrában van. Olyan végtelen fekete ott minden, hogy azt elképzelni sem lehet. Az ország lakói sötétségben, félelemben, elnyomásban élnek: királyuk helyett a sárkány uralkodik, aki a világosság felé vezető kapu gyémántkulcsát is őrzi.

Gyurka, hogy szabadon és boldogan élhessen kedvesével, maga is be kell járja a fejlődés útját: el kell jutnia Feketeországba és szembe kell szállnia a sárkánnyal. Az egykori szegénylegénynek egy hangya, egy sas és egy oroszlán varázsereje segít, hiszen minden szinten helyt kell állnia: az égen, a földön és a mélységekben is.

A Cimborák Bábszínház előadása öt éves kortól ajánlott.

 

Vajda Zsuzsanna

Vajda Zsuzsanna rendező, dramaturg, bábszínész, a pécsi MárkusZínház alapító tagja, 2009 óta Blattner Géza díjas művész. Előző rendezései a Cimborák Bábszínháznál: A halhatatlanságra vágyó királyfi (2019), Ha Szent György lehetnék… (2021).

 

Cimborák Bábszínház

A bábszínház, a Tamási Áron Színház különálló, saját műsortervvel rendelkező tagozataként Nagy Kopeczky Kálmán kezdeményezésére 1998-ban jött létre. 2008-ban felvette a Cimborák Bábszínház elnevezést. Célja, hogy igényes bábelőadásokat hozzon létre Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye bábszínházkedvelő közönségének. Törekvései kiterjednek a népmesék, néphagyományok kiemelkedő jelentőségének, ezek identitásformáló erejének, kultúraépítő és kultúra megőrző jellegének tudatosítására. Elek apó példáját követve a Cimborák Bábszínház társulata számára mindenkori feladat, kötelesség a népmesékkel való foglalkozás, ezek megismerése és megismertetése a felnőtt és a felnövekvő nemzedékekkel.
„Közösségeink megmaradásának alapja a jövő nemzedéke, a gyerekek. Az előrelátás, a jövőbe tekintés csakis velük, általuk lehetséges. Nekünk megadatott, hogy a gyermekeknek alkossunk, értékrendjük kialakulására hatással legyünk, apró lelküket formáljuk. Ez nagyon nagy feladat és roppant felelősséggel jár, ezért fontos, hogy évadterveinket úgy alakítsuk, hogy a műfaj eszköztárát felhasználva képesek legyünk minőségi bábelőadások létrehozni, amelyek korosztálytól függetlenül üzeneteket közvetítenek a valódi, egyetemes emberi értékekről” – vallotta az alapító Nagy Kopeczky Kálmán.

 

ALKOTÓK

 

Játsszák: Gecse Noémi, Páll Gecse Ákos, Sánta Yvette

 

Rendezte: Vajda Zsuzsanna, Blattner Géza díjas
A rendező munkatársai: Páll Gecse Ákos, Pilári Gábor, Blattner Géza díjas
Díszlet, jelmez és bábok: Grosschmid Erik, Blattner Géza díjas művész
Zeneszerző: Pilári Áron
Fényterv: Páll Gecse Ákos
Szakmai munkatársak: Prezsmer Boglárka, Péter Orsolya
Plakátterv: Kónya Albert Attila
Hangtechnikus: Szanday Csongor
Fénytechnikus: Péter Előd
Kellékes: Vizoli Mónika
Közönségszervező: Csüdöm Eszter

 

Időtartam: 50 perc
Bemutató: 2022. március 6.