Sarah Kane

Blasted

Teatrul Andrei Mureșanu / Sfântu Gheorghe / RO

 

„Intenția mea a fost să abordez abuzurile și violența cu o sinceritate frustă. Toată violența din piesă a fost atent construită și structurată dramatic pentru a spune ceea ce vreau eu să spun despre război.

Consecința logică a acelei atitudini care stă la baza unui viol izolat în Anglia se regăsește în taberele de violuri din Bosnia. Iar consecința logică a comportamentului pe care societatea îl așteaptă de la bărbați este războiul. Războiul este confuz și ilogic, prin urmare ar fi greșit să folosești o formă previzibilă. Actele de violență se petrec pur și simplu în viață, ele nu au un crescendo dramatic și sunt îngrozitoare. La fel se întâmplă și în piesă. Criticii ar prefera ceva artificial sau fastuos despre violență”, declara Sarah Kane în 1995.

Abordând subiecte precum canibalism, viol, crime, rasism, război, tulburări mintale, brutalitate și agresiuni sub forme fizice sau emoționale, Kane creează niște legături sângerânde între micro- teroare și macro-teroare, între violența individuală și cea desfășurată cu tancuri la nivel de națiune/continent/planetă, disecând pe viu rănile și traumele unei umanități care-și găsește mereu justificări pentru cruzimile ei.

 

BOBI PRICOP

Unul dintre cei mai reprezentativi regizori de teatru tineri din România, Bobi Pricop îmbină conştiinţa socială activă cu interesul pentru spectacolele în care noile media şi tehnologiile emergente se îmbină şi chestionează limitele teatrului. A pus în scenă texte contemporane la teatre din Bucureşti, Craiova, Constanţa, Piatra Neamţ, Iaşi, Suceava, Arad ş.a. Este dublu nominalizat UNITER la categoria Cel mai bun regizor şi a obţinut numeroase nominalizări şi premii naţionale şi internaţionale.

 

TEATRUL ANDREI MUREŞANU

Teatrul “Andrei Mureşanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe a luat fiinţă în anul 1987. Este o instituţie publică de spectacole, finanţată de Consiliul Local al Municipiului Sfantu Gheorghe, fiind principalul generator de evenimente culturale pentru comunitatea minoritară românească din zonă.

Funcţionând ca un teatru de repertoriu, teatrul “Andrei Muresanu” oferă publicului său montări din dramaturgia clasică românească şi universală dar şi piese contemporane, fiind deschis tuturor tendinţelor actuale din spaţiul teatral. După 1989, TAM a produs spectacole de mare originalitate, a organizat o serie de festivaluri deosebit de importante: Festivalul ATELIER, Festivalul Trans.form@, Întâlnirile TAMper2 şi a lucrat cu creatori de excepţie, care au trasat direcţii importante în peisajul teatral românesc: Constantin Codrescu, Bogdan Voicu, Radu Afrim, Theo Herghelegiu, Cristian Juncu, Mihai Constantin Ranin, Horaţiu Mihaiu, Cristian Ban, Andras Lorant, Virgil Mihaiu, Ana Mărgineanu şi mulţi alţii. În timp, multe din piesele montate aici au primit recunoaşterea valorii lor, atât pe plan national cât şi internaţional. Teatrul „Andrei Mureşanu” a fost invitat în mari festivaluri de teatru europene, precum Leipzig (Germania), Nitra (Slovacia), Zsambek (Ungaria), Trabzon (Turcia), Tampere (Finlanda), Berna (Elveţia), Torino (Italia), Faro (Portugalia), Varna (Bulgaria), Plymouth (UK) etc. De asemenea, Teatrul „Andrei Mureşanu” a fost prezent la cele mai importante festivaluri de teatru naţionale, unde a primit numeroase dovezi ale calităţii producţiilor sale, fiind onorat cu distincţii şi premii.

Teatrul „Andrei Mureşanu” a colaborat cu regizori, scenografi, actori, compozitori şi coregrafi renumiţi, formând în timp o echipă artistică şi tehnică de un înalt profesionalism. Succesele instituţiei se leagă, în principal, de spectacolele realizate aici de Radu Afrim (Alge, Trei surori, David’s Boutique, De mână, Lucia patinează, Mai intâi te naşti,), dar şi de alţi regizori, români sau străini (Elveţia, Rusia, Suedia), care au încercat întotdeauna să ajute tinerii creatori să-şi lanseze cariera de pe scena teatrului din Sfântu Gheorghe. La reușita acestui demers a contribuit și Festivalul ATELIER, cel mai vechi festival internațional de teatru din România, inițiat în 1992 și care, din anul 2014, se desfășoară din nou la Sfântu Gheorghe. În stagiunile următoare, Teatrul ”Andrei Mureşanu” îşi doreşte să continue programul managerial pe acest profil şi să rămână o voce unică şi originală în peisajul teatral contemporan din România.

 

DISTRIBUȚIA

Cate: Madalina Mușat

Ian: Sebastian Marina

Soldatul: Costi Apostol

 

Regia: Bobi Pricop

Traducerea: Andrei Dosa

Scenografia: Oana Micu

Muzică originală: Eduard Gabia

Durata: 1 oră 45 minute, fără pauză
limbă: RO

 

Premieră: 20 Iunie 2022