Sarah Kane

BLASTED

Andrei Mureșanu Színház / Sepsiszentgyörgy / RO

 

„Az volt a szándékom, hogy metsző őszinteséggel közelítsek a bántalmazáshoz, erőszakhoz. A darabban az erőszak minden formája gondosan felépített és dramaturgiailag strukturált, hogy ezzel is elmondjam, amit a háborúról gondolok. Az elszigetelt angliai nemi erőszakot kísérő hozzáállásnak logikus következménye mindaz, ami a boszniai „erőszak-táborokban” történik. És a férfiaktól a társadalom által elvárt viselkedés logikus következménye a háború. A háború zavaros és logikátlan, ezért hiba lenne kiszámítható formát használni. Az erőszakos cselekmények egyszerűen megtörténnek az életben, nincs drámai felvezetésük. És borzalmasak. Ugyanez történik a darabban is. A kritikusok inkább valami mesterkélt vagy látványos erőszakot szeretnének” – mondta Sarah Kane 1995-ben.

Olyan témákat feszegetve, mint a kannibalizmus, nemi erőszak, gyilkosság, rasszizmus, háború, mentális zavarok, brutalitás és az agresszió fizikai és érzelmi formái, Kane véres kapcsolatot teremt a mikroterror és a makroterror, az egyéni és a nemzet/kontinens/bolygó szintű erőszak között, szemléletesen boncolgatva „egy olyan emberiség sebeit és traumáit, amely mindig talál igazolást kegyetlenségeire”.

 

BOBI PRICOP

Bobi Pricop, Románia egyik legfigyelemreméltóbb fiatal színházi rendezője, akinek aktív társadalmi tudatossága ötvöződik az olyan előadások iránti érdeklődésével, amelyekben az új médiák és feltörekvő technológiák összekapcsolódnak, és feszegetik a színház határait. Többnyire kortárs szövegeket állított színpadra Bukarest, Craiova, Constanţa, Piatra Neamţ, Iaşi, Suceava, Arad és más városok színházaiban. Kétszeres jelölték UNITER-díjra a legjobb rendező kategóriában, ezenkívül számos hazai és nemzetközi díjat nyert és jelölést kapott.

 

ANDREI MUREŞANU SZÍNHÁZ

Az Andrei Mureşanu Színházat 1987-ben alapították, és a megye egyik legfontosabb művészeti közintézményeként a térségben élő román kisebbségi közösség (hisz a várost 70%-ban magyarok lakják) kulturális rendezvényeinek fő generátora. A klasszikus román és az egyetemes drámairodalom alkotásait, valamint kortárs darabokat kínál közönségének, nyitott mindenfajta mai színházi kezdeményezés iránt. 1989 után egyre fontosabb előadásokat állított színpadra a társulat, neves színházi alkotókkal dolgozva együtt, olyan népszerű fesztiválok kerültek itt megszervezésre, mint az Atelier, a Trans.form@ vagy TAMper2. Az intézmény sikere elsősorban a Radu Afrim által itt létrehozott előadásokhoz köthető (Alge, Három nővér, David’s Boutique, De mână, Lucia korcsolyázik, Mai intâi te naşti), de más hazai és külföldi rendezők munkái is fontos szerepet játszottak az intézmény művészi arculatának kialakításában.

 

Az „Andrei Mureşanu” Színház az évek során neves európai színházi fesztiválokra is eljutott, olyan városokba, mint Lipcse (Németország), Nyitra (Szlovákia), Zsámbék (Magyarország), Trabzon (Törökország), Tampere (Finnország), Bern (Svájc), Torino (Olaszország), Faro (Portugália), Várna (Bulgária), Plymouth (Egyesült Királyság) stb., ezenkívül természetesen a legfontosabb hazai színházi fesztiválokon is fellépett, ahol számos elismerést és díjat nyert.

 

Az „Andrei Mureşanu” Színháznak magas szakmai színvonalú művészi társulata és technikai csapata van, jelenleg is rendszeresen együtt dolgozik a legnevesebb hazai rendezőkkel, díszletervezőkkel, színészekkel, zeneszerzőkkel, koreográfusokkal. Az intézmény ezt az utat szeretné folytatni a jövőben is, arra törekedve, hogy egyedülálló és eredeti színfolt maradjon a kortárs romániai színházi palettán.

 

SZEREPOSZTÁS

Cate: Mădălina Mușat

Ian: Sebastian Marina

Katona: Costi Apostol

 

Rendező: Bobi Pricop

Fordította: Andrei Dosa

Díszlettervező: Oana Micu

Zeneszerző: Eduard Gabia

 

Az előadás időtartama: 1 óra 45 perc, szünet nélkül

nyelv: RO

Bemutató időpontja: 2022, június 20