A. P. Cehov
Unchiul Vania
VMT / Vilnius / LT
Scrisă în 1896, Unchiul Vania a rămas una dintre cele mai emoţionante piese din dramaturgia universală, în care Anton Pavlovici Cehov dezvăluie cu genialitate esența vieții umane, marile dorinţe şi adâncile dezamăgiri ce ne străbat existenţa.
Comedia, drama şi tragedia sunt toate prezente în această piesă despre vieţi irosite. Toată lumea ştie, Cehov este nu doar un subtil psiholog, ci și un maestru al mişcărilor subterane. În varianta Teatrului Mic de Stat din Vilnius, piesa oferă chiar mai mult de atât. Aici, celebrarea vieţii se dezlănţuie ca un puternic foc de artificii. Iubirea respinsă, speranțele neîmplinite și amărăciunea viselor ne lasă un nod în gât. Spectacolul a fost creat în colaborare cu o echipă internațională, la Teatrul Mic de Stat din Vilnius.
Regizorul Tomi Janežič, despre spectacolul său: „Nu sunt convins că lumea are nevoie de încă o interpretare scenică a lui Cehov. Sunt mult mai interesat de căutarea unei relaţii cu Cehov, a unei poveşti cu personajele sale. Încă un motiv pentru care astăzi, mai mult ca niciodată, este important să punem în scenă Unchiul Vania: marea popularitate de care se bucură ideologia succesului. Vorbim doar despre realizări, succese, atingerea țelurilor sau cum să fii fericit… Presiunea este enormă. Această piesă dezvăluie contrariul. Că putem trece printr-un eșec și putem accepta asta ca pe ceva perfect normal. Această ideologie a succesului și a învingătorului este mult prea falsă.”
TOMI JANEŽIČ
Regizorul Tomi Janežič este un specialist în dramaturgia lui Cehov. Se întoarce mereu la piesele în care absurdul se amestecă subtil cu realitățile vieții. Janežič e cunoscut în Europa ca un maestru al spectacolelor emoționante, dar în acelaşi timp şi intelectuale. Deşi producțiile sale se remarcă prin excepţionale viziuni regizorale, Tomi Janežič este cu adevărat dedicat experimentelor și cercetării naturii umane. Pentru el, punerea în scenă a unei piese nu este cel mai important lucru. Cel mai important este să găseşti o conexiune cu oamenii: actori, întreaga echipă de creatori și, în sfârşit, spectatorii. În timpul repetițiilor, regizorul recurge la metoda psihodramatică, pentru a stimula actorul şi a crea o atmosferă benefică deschiderii și creației.
Janežič pune în scenă piese și susţine prelegeri în Norvegia, Portugalia, România, Bulgaria, Rusia și alte țări. Spectacolele sale călătoresc prin toată lumea și sunt prezentate la cele mai mari festivaluri de teatru din Europa (Wiener Festwochen, Avignon, Kunstenfestivaldesarts, MESS etc.). Regizorul a fost distins cu mai multe premii internaționale de teatru. De asemenea, a câștigat premiul „Masca de Aur” la festivalul internațional de teatru BITEF. Janežič nu este doar regizor, ci și profesor la Academia de Teatru, Radio, Film și Televiziune (AGRFT) din Liubliana, Slovenia, și psihoterapeut prin psihodramă. Este unul dintre fondatorii Studioului pentru Cercetarea Artei Actoricești şi directorul său artistic.
TEATRUL MIC DIN VILNIUS (SMALL THEATRE OF VILNIUS)
Teatrul Mic din Vilnius (TMV) își prezintă producţiile nu doar în Lituania, ci și în turnee prin SUA, Regatul Unit al Marii Britanii, Islanda, Germania, Israel, Italia, Grecia, Georgia, Republica Populară Chineză, Ucraina, Polonia etc. În prezent, TMV oferă peste 20 de spectacole pentru adulți și copii. Repertoriul Teatrului cuprinde creaţii ale unor regizori de renume european, ca Tomi Janežič sau Rimas Tuminas, precum și ale unor regizori tineri ca Gabrielė Tuminaitė, Kirilas Glušajevas, Uršulė Bartoševičiūtė, Aleksandras Špilevojus etc., apreciaţi deopotrivă de critici și de spectatori. Piesele puse în scenă la TMV sunt din dramaturgia lituaniană, dar şi celebre texte dramatice din întreaga lume. În 2020, confruntat cu pandemia, TMV a creat platforma DramaTest. Este un nou proiect de creativitate, un spațiu pentru experimente în dramaturgie şi teatru. Producţiile DramaTest care trec testul publicului şi al criticii ajung să facă parte din repertoriul TMV.
DISTRIBUȚIA
Serebryakov Alexander Vladimirovich, profesor pensionat – Arvydas Dapšys
Yelena Andreyevna, soția sa, în vârstă de 27 de ani – Indrė Patkauskaitė
Sofia Alexandrovna (Sonya), fiica sa din prima căsătorie – Ilona Kvietkutė
Voynitskaya Marija Vasyljevna, văduva unui consilier, mama primei soții a profesorului. – Jūratė Brogaitė
Voynitsky Ivan Petrovich, fiul ei – Arūnas Sakalauskas
Astrov Mikhail Lvovich, doctor – Martynas Nedzinskas
Telegin Ilya Ilych, moşier singuratic – Tomas Stirna
Marina, dădaca bătrână – Vilija Ramanauskaitė
Vera, prima soție, decedată a lui Serebryakov, mama Sonyei– Valda Bičkutė
Muncitor – Tomas Rinkūnas
Regia și adaptarea – Tomi Janežič (Slovenia)
Dramaturg și asistent regie – Nina Rajic Kranjac (Slovenia)
Scenograf – Branko Hojnik (Slovenia)
Costume – Marina Sremac (Serbia)
Design lumini – Tomi Janežič, Branko Hojnik
Designer lumini – Vilius Vilutis
Traducere – Laura Kutkaitė
Spectacol în trei părți
Durata: 4 ore şi 30 minute – cu două pauze
limbă: LT
subtitrare: HU, RO, EN
Premiera: 15 iulie, 2021