A. P. Csehov

Ványa bácsi

VMT / Vilnius / LT

 

Rendező: Tomi Janežič

Anton Csehov 1896-ban írt Ványa bácsija minden idők egyik legizgalmasabb darabja, amelyben a zseniális orosz drámaíró az emberi lét lényegét tárja fel, legnagyobb vágyainkat és legmélyebb csalódásainkat.

Csehov érzékeny pszichológus, a mélylélektan mestere, aki elvesztegetett életeket mutat be darabjában oly módon, hogy közben ötvözi benne a drámai műfajokat – vígjátékot, tragédiát és középfajú drámát. A szövegen túl azonban sok mást is kínál közönségének a Vilniusi Állami Kis Színház (The State Small Theatre of Vilnius) produkciója, mely egy nemzetközi alkotócsapat közreműködésével készült. Az előadásból hangos tűzijátékként tör fel az életöröm, de az elutasított szerelmek, beteljesületlen remények, szertefoszló álmok gombócot formálnak a néző torkában.

Tomi Janežič rendező így vall az előadásról: „Nem vagyok biztos benne, hogy a világnak szüksége van még egy Csehov értelmezésre. Sokkal jobban érdekel, hogy hogyan tudunk viszonyulni hozzá, ehhez a történethez és annak szereplőihez. Talán sosem volt még olyan fontos a Ványa bácsi színpadra állítása, mint ma, egy egyszerű okból – a világszerte elterjedt sikerideológia miatt. Manapság csak sikerről, boldogságról, szerencséről és elért célokról beszélünk… A nyomás óriási. A Ványa bácsi ennek az ellentétét mutatja be. Természetes lehet az is, ha megtapasztalunk egy kudarcot. Sőt, elképzelhető, hogy a siker és a győzelem ideológiája túlságosan mesterséges.”

 

TOMI JANEŽIČ

Tomi Janežič rendező a Csehov-dámák szakértője. Folyamatosan visszatér a nagy orosz szerző műveihez, melyekben mesterien fonódik össze az abszurd az élet valóságával. Janežič Európa-szerte olyan mesterként ismert, aki érzelmekre ható és egyben intellektuális előadásokat hoz létre. Művei tele vannak kivételes rendezői ötletekkel, miközben állandóan kísérletezik, és kutatja az emberi természetet. Számára nem a darab tolmácsolása a legfontosabb, hanem, hogy sikerüljön valódi kapcsolatot kialakítania az emberekkel: a színészekkel és a teljes alkotócsapattal, végül pedig – a közönséggel. A próbák során a pszichodráma módszerével mozgósítja a színészt, és teremt biztonságos környezetet a megnyilatkozáshoz és alkotáshoz.

Janežič Olaszországban, Norvégiában, Portugáliában, Romániában, Bulgáriában, Oroszországban és más országokban is folyamatosan rendez és előadásokat tart, produkciói bejárták a világ minden táját, és a legnagyobb európai színházi fesztiválokon is megjelentek. (Wiener Festwochen, Avignon, Kunstenfestivaldesarts, MESS, stb.). Számos nemzetközi színházi díjjal jutalmazták, többek között elnyerte a BITEF Nemzetközi Színházi Fesztivál Arany Maszkját. Tomi Janežič nemcsak rendező, hanem a ljubljánai Színház-, Rádió-, Film- és Televíziós Akadémia (AGRFT) professzora és pszichodráma terapeuta is. Ezenkívül egyik alapítója és művészeti vezetője a Stúdió a Színészművészet Kutatásáért elnevezésű műhelynek.

 

VILNIUSI KIS SZÍNHÁZ (SMALL THEATRE OF VILNIUS)

A Vilniusi Kis Színház (Small Theatre of Vilnius – STV) nemcsak Litvániában mutatja be előadásait, hanem turnézik az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Izlandon, Németországban, Izraelben, Olaszországban, Görögországban, Grúziában, a Kínai Népköztársaságban, Ukrajnában, Lengyelországban és más országokban is. Jelenleg több, mint 20 darabot kínál felnőtteknek és gyermekeknek. A színház repertoárján olyan európai hírű rendezők művei szerepelnek, mint Tomi Janežič, Rimas Tuminas, továbbá olyan fiatal rendezők művei is, mint Gabrielė Tuminaitė, Kirilas Glušajevas, Uršulė Bartoševičiūtė, Aleksandras Špilevojus stb., akik előadásait ugyancsak nagyra értékeli a kritika és a nézők egyaránt. A Small Theatre of Vilnius előadásai között a litván és nemzetközi drámairodalom darabjai egyaránt megtalálhatóak. 2020-ban, a világméretű koronavírus-járvány idején a Small Theatre of Vilnius létrehozta a DramaTest platformot, mely teret kínál a kreativitásnak, a legújabb színházi kísérletezéseknek. A DramaTest projekt legsikeresebb és a szakma által legjobbnak tartott előadásai bekerülnek a Small Theatre of Vilnius repertoárjába.

 

 

SZEREPOSZTÁS

 

Szerebrjakov, Alekszandr Vlagyimirovics, nyugalmazott professzor – Arvydas Dapšys

Jelena Andrejevna, a felesége, huszonhét éves – Indrė Patkauskaitė

Szofja Alekszandrovna (Szonya), első házasságából született lánya – Ilona Kvietkutė

Vojnyickaja Marija Vasziljevna, a titkos tanácsos özvegye, a professzor első feleségének anyja – Jūratė Brogaitė

Vojnyickij Ivan Petrovics, a fia – Arūnas Sakalauskas

Asztrov, Mihail Lvovics, orvos – Martynas Nedzinskas

Tyelegin, Ilja Iljics, elszegényedett birtokos – Tomas Stirna

Marina, dada – Vilija Ramanauskaitė

Vera, Szerebriakov első felesége, Szonja édesanyja, meghalt – Valda Bičkutė

Munkás – Tomas Rinkūnas

 

Színpadra alkalmazta és rendezte – Tomi Janežič (Slovėnija)

Dramaturg és rendezőasszisztens – Nina Rajic Kranjac (Slovėnija)

Díszlettervező – Branko Hojnik (Slovėnija)

Jelmeztervező – Marina Sremac (Serbija)

Világítástervezők – Tomi Janežič, Branko Hojnik

Világosító – Vilius Vilutis

Tolmács – Laura Kutkaitė

 

Előadás három részben

Időtartam: 4 óra 30 perc – két szünettel
nyelv: LT
felirat: HU, RO, EN

 

Bemutató: 2021, július 15.

 

http://www.sirenos.lt/en/programa/uncle-vania/

https://vmt.lt/performance/dede-vania-2/