Bazat pe Sławomir Mrożek

Măcelăria

Teatrul Witkacy / Zakopane / PL

 

Realizat pe baza dramei radiofonice  a lui Sławomir Mrożek, spectacolul tratează o problemă universală şi de o extremă actualitate: ce înseamnă experienţa conflictului dintre cultură şi natură?

 

„Abatorul” atinge chestiuni vitale pentru un artist, legate de rostul artei în lumea contemporană. Este vorba de o luptă care se duce deja, în căutarea rostului artei, în general. Cufundaţi în realităţile societăţii de consum, ne agăţăm de întrebări fundamentale: ce influenţă poate avea arta asupra vieţii? De ce anume are arta nevoie pentru a înfrunta  răspândirea generalizată a brutalităţii, criminalităţii şi a violenţei? Cât de patetice sunt încercările artei de a ţine piept barbariei?

 

Personajul principal este un violonist, omul incapabil de a se maturiza complet, pentru a se elibera  de dictatura mamei sale posesive, pentru a deveni un artist independent (de cine? de ce?), integru,  împlinit. El se zbate continuu, captiv între sentimentele sale primare şi cele generate de experienţa artistică.

 

Un alt spectacol excelent al creatorului Teatrului Zakopane,  Andrzej Dziuk, care –  prin punerea în scenă a operei unui mare clasic al literaturii poloneze – se întoarce la tema  confruntării artistului cu  mentalitatea contemporană, marcată de falsitate, ipocrizie şi suferinţă.

 

Spectacol recomandat celor cu vârsta de peste 16 ani!

 

ANDRZEJ ST. DZIUK

 

Andrzej St. Dziuk este  absolvent al Universităţii Silezia din Katowice, Facultatea de Literatură Poloneză,  dar a studiat un an şi Filosofia la Academia de Teologie Catolică din Varşovia. În 1980, şi-a început studiile la Facultatea de Teatru de Stat Ludwik Solski din Cracovia, specialitatea regie de teatru, pe care a absolvit-o în 1984. La începutul carierei sale, a colaborat cu Teatrul Stary din Cracovia, unde şi-a obţinut diploma de regizor.

 

Regizor şi director de teatru, Dziuk este creatorul majorităţii spectacolelor de la Witkacy, punând în scenă opere literare (nu neapărat drame), în care intervine cu schimbări semnificative.  Îşi scrie singur textele spectacolelor şi adaptărilor sale, care adesea sunt compilaţii din mai multe cântece. Cu excepţia cazurilor când colaborează cu renumiţi artişti polonezi, tot el este şi autorul scenografiei şi al costumelor. Dramele lui Stanisław Ignacy Witkiewicz ( aka Witkacy) sunt sursele preferate de inspiraţie pentru Dziuk,  dar şi opere clasice şi contemporane. A regizat şi spectacole în aer liber şi în alte spaţii neconvenţionale.  A câştigat numeroase distincţii, printre care şi Premiul Asociaţiei Artiştilor de Scenă Polonezi.

 

În calitate de fondator și director al Teatrului Witkacy din Zakopane, de peste 20 de ani, Andrzej St. Dziuk creează spectacole în care oamenii de astăzi se regăsesc, deși se abține de la actualizări în adevăratul înţeles al cuvântului. Spectacolele sale sunt menite să deschidă un dialog cu publicul.  Teatrul lui Witkacy îşi propune să depună mărturie despre  adevărurile timpului nostru, să fie un spaţiu de profundă reflecţie asupra acestei lumi nebune, care  se grăbeşte spre distrugere.

 

TEATRUL WITKACY, ZAKOPANE

Fondat în 24 februarie 1985,  Teatrul poartă numele lui Stanisław Ignacy Witkiewicz,  o personalitate a avangardei europene care semna Witkacy. Fondatorii au fost studenţi şi absolvenţi ai secţiei de regie de la Şcoala de Actorie de Stat din Cracovia, reuniţi în jurul ideii de  independenţă artistică şi prin dorinţa de a căuta împreună căile creaţiei. Nici alegerea numelui nu a fost întâmplătoare: marele artist plastic şi scriitor Witkacy  avea legături cu Zakopane şi considera teatrul o formă de artă specială. Teoria lui Witkacy despre formele pure, interpretată într-un mod particular,  a avut o mare influenţă asupra spectacolelor şi atmosferei teatrului.

 

Trupa Teatrului Witkacy consideră că valoarea superioară a spectacolelor constă în posibilitatea unei experienţe metafizice, în experienţa sentimentului de „ciudăţenie a  existenţei” prin teatru. Esenţiale sunt întâlnirea şi iniţierea unui dialog cu alţi oameni, prin spectacole, expoziţii, concerte şi alte evenimente artistice. Create deseori din texte non-dramatice, spectacolele vorbesc despre  probleme universale, care ne afectează pe toţi. Teatrul Witkacy doreşte să depună mărturie despre adevărul timpului său, să fie artistic, metafizic şi apropiat de orice om. Trupa călătoreşte mult, participă la prestigioase festivaluri şi întâlniri teatrale, obţinând numeroase premii şi distincţii.

 

DISTRIBUŢIA

 

Dorota Ficoń, Agnieszka Michalik, Kamil Joński, Piotr Łakomik, Krzysztof Najbor, Krzysztof Wnuk

 

Scenografie şi costume: Rafał Zawistowski

Asistent scenografie: Jolanta Solska

Asistent regie: Agnieszka Michalik

Şef producţie: Arkadiusz Kudła

Conducere muzicală: Maja Waloszczyk-Ziach, Cezary Wagner

Fotografii: Iwona Toporowska Photoghraphy

Scenarist, editor muzical şi regizor: Andrzej St. Dziuk

 

Durata: 2 ore şi 30 minute – fără pauză / 16+
limbă: PL
subtitrare: HU, RO, EN

 

Premieră: 14 decembrie, 2019.