Sławomir Mrożek nyomán

A mészárszék

Witkacy Színház / Zakopane / PL

 

A Sławomir Mrożek rádiójátéka alapján készült előadás egy rendkívül aktuális és egyetemes kérdést feszeget: mit jelent megtapasztalni a kultúra és a természet konfliktusát?

A mészárszék a művészet helyét keresi a kortárs világban, mely meghatározó jelentőségű kérdés egy művész számára. Jelenleg már a művészet általános értelméért folyik a harc. A fogyasztói társadalom valóságában elmerülve ilyen alapvető kérdések fogalmazódnak meg az emberben: milyen hatása lehet a művészetnek az életre? Hogyan tudná ellensúlyozni az általánosan terjedő brutalitást, bűnözést, erőszakot? Milyen patetikusak, szánalmasak a művészet arra irányuló próbálkozásai, hogy lépést tartsanak az élet kegyetlenségével. A civilizáció alakulása ilyenformán a kultúra leépülését is magával hozhatja.

A főszereplő egy hegedűs férfi, aki nem tud felnőni teljesen, hogy megszabaduljon birtokló anyja diktatúrája alól, hogy független (kitől? mitől?), teljes, totális művésszé válhasson. Vergődik elsődleges érzelmei és a művészet megtapasztalásából fakadó érzései között.

A mészárszék egy újabb nagyszerű előadása Andrzej Dziuknak, a Zakopane Színház alkotójának, aki e kiemelkedő lengyel klasszikus irodalmi mű színpadra állításával visszatér a művész és a – hazugsággal, képmutatással és szenvedéssel teli – kortárs világfelfogás szembenállásának témájához.

Az előadás 16 éven felüli nézőknek ajánlott!

 

ANDRZEJ ST. DZIUK

Andrzej St. Dziuk a katowicei Sziléziai Egyetemen végzett lengyel szakon, egy évet a varsói Katolikus Teológiai Akadémia filozófiai karán is tanult. 1980-ban kezdte el tanulmányait a Ludwik Solski Állami Színházi Egyetem drámai rendezés szakán Krakkóban, amit kitüntetéssel végzett el 1984-ben. Rendezői pályafutása elején a krakkói Stary Színháznál dolgozott, valójában ott szerezte meg rendezői diplomáját.

Rendező és igazgató egy személyben, a Witkacy-előadások többségének alkotója, általában irodalmi műveket (nem feltétlenül drámákat) visz színpadra, de nagy változtatásokat végez ezekben. Adaptációi szövegeit maga írja, ezek gyakran dalokból álló összeállítások. Általában a látványt is ő álmodja meg – előadásai díszlet- is jelmeztervezőjeként –, leszámítva azokat a produkciókat, amelyek színpadra állításánál neves lengyel művészekkel dolgozik együtt. Munkásságát talán Witkiewicz drámái ihlették a leginkább, de klasszikus és kortárs művek is, rendezett szabadtéri előadásokat és a színházi környezettől eltérő helyszíneken zajló produkciókat is. Pályafutása során rengeteg díjat nyert, köztük a Lengyel Színpadi Művészek Szövetségének díját.

A zakopanei Witkacy Színház alapítója és vezetője, több mint 20 éve következetes alkotó, aki a mai embert célzó előadásokat hoz létre, bár tartózkodik a szó szerint értett aktualizálástól. Előadásai célja, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a közönséggel. Ezek által tanúságot akar tenni kora igazságáról, lehetőséget akar biztosítani a mélyebb elmélkedésekre „a pusztulás felé rohanó, őrült világunkban”.

 

WITKACY SZÍNHÁZ, ZAKOPANE

A Witkacy Színházat 1985. február 24-én alapították, és Stanisław Ignacy Witkiewiczről kapta a nevét. A krakkói Állami Színjátszó Iskola színész és drámai rendező szakos hallgatói és végzettjei hozták létre, akiket a művészi önállóságra való törekvés és a közös alkotómunkában való elmélyülés vágya kötött össze. A névválasztás sem volt véletlen, hisz a Zakopanéhoz kötődő neves alkotó különleges művészeti ágként fogta fel a színházat. Witkacy (Witkiewicz) elmélete a Tiszta formákról, melyet sajátos módon értelmeztek, nagy hatással volt előadásaikra és a színház légkörére is.

Hitük szerint előadásaik legfőbb értéke a metafizikai átélés lehetősége, a „létfurcsaság” érzésének megtapasztalása a színház által. Számunkra a legfontosabb találkozni és a párbeszédet kezdeményezni a másik emberrel – előadásokon, kiállításokon, koncerteken és egyéb művészeti eseményeken keresztül. A sokszor nem drámai szövegek alapján összeállított előadások egyetemes, mindnyájunkat érintő kérdéseket tárgyalnak: az Isten felé, a másik ember felé, az értékek felé törekvő embert mutatják be, aki fontos döntések előtt áll. A Witkacy Színház szeretne tanúságot tenni a kor igazságáról, szeretne művészi, metafizikai és minden emberhez közeli lenni.

Sokat utaznak, mert fontosnak tartják munkáik bemutatását a székhelyükön kívül is – rangos színházi fesztiválokon, szemléken vettek részt, ahol számos díjjal és kitüntetéssel jutalmazták a csapatot.

 

JÁTSSZÁK:

 

Dorota Ficoń, Agnieszka Michalik, Kamil Joński, Piotr Łakomik, Krzysztof Najbor, Krzysztof Wnuk

 

Látványtervező: Rafał Zawistowski
Látványtervező asszisztens: Jolanta Solska
Rendezőasszisztens: Agnieszka Michalik
Produkciós vezető: Arkadiusz Kudła
Zenei vezető: Maja Waloszczyk-Ziach, Cezary Wagner
Fotók: Iwona Toporowska Photoghraphy
Forgatókönyvíró, zenei szerkesztő és rendező: Andrzej St. Dziuk

 

Időtartam: 2 óra 30 perc – szünet nélkül / 16+
nyelv: PL
felirat: HU, RO, EN

 

Bemutató: 2019, december 14.