Yann Verburgh

La ronde

Teatrul Andrei Mureșanu / RO

 

Piesa ”Hora Iubirilor” de Arthur Schnitzler este o serie de zece dialoguri care prezintă câteva personaje înainte și după actul sexual, în Austria sfârșitului de secol al XIX-lea. Urmând același principiu narativ, această rescriere totală a La Ronde de Yann Verburgh ne oferă povești întrepătrunse în care fiecare personaj trăiește o întâlnire intimă cu următorul, explorând diversitatea identităților și a practicilor amoroase și sexuale care se dezvăluie în societatea noastră contemporană. Documentată printr-o serie de interviuri cu persoane anonime despre relațiile lor amoroase, reflecția prinde contur în teatru în pluralitatea ființelor și a vieților, reunite în acest mozaic de povești marcante și emoționante. Personajele din această versiune contemporană își exprimă dorința profundă de a exista, de a înflori fără a fi supuse unor reguli morale și normative învechite. Între confruntare și seducție, ambiguitate și adevăr, fantezie și poezie, La Ronde este o ficțiune teatrală despre dragoste.

„»La Ronde« este în primul rând un manifest politic și intim despre sexualitate. Piesa lui Yann Verburgh este un text curajos care vorbește fără pudoare despre polivalențele relațiilor amoroase în epoca noastră, în pragul unei noi revoluții sexuale.

M-a intrigat în tema dramaturgiei faptul că raportul iubirii dintre două sau mai multe persoane anulează statuturile sociale dintre personaje, iar asta permite scenic portretizarea unui univers în care diversitatea și incluziunea dețin rolul principal.

Sub forma unui cabaret contemporan, mi-am propus cu acest spectacol să sublimez preocupările și esteticile anilor ‘20 ai secolului nostru, care să fie explorate teatral într-o cheie subversivă, însă cu o mare doză de senzualitate și de candoare”, spune regizorul Eugen Jebeleanu.

Spectacol recomandat celor cu vârsta de peste 18 ani!

 

EUGEN JEBELEANU

Născut la Timișoara, Eugen Jebeleanu a absolvit studiile de actorie la UNATC – București și un Master de regie și dramaturgie la Paris, însă ulterior și-a dedicat activitatea regiei de teatru, operă și, mai nou, de film. În prezent, locuiește la Paris, unde în 2017, a înființat, alături de dramaturgul Yann Verburgh, o companie de teatru – Compagnie des Ogres. Colaborarea cu acesta este însă mai veche, în 2010 fiind fondatorii Companiei 28. Spectacolele lor sunt jucate în orașe din toată Franța și selectate la cele mai importante festivaluri de teatru din Europa.

Eugen Jebeleanu a colaborat cu unele dintre cele mai importante teatre din țară, între care și Teatrul Andrei Mureșanu. De asemenea, a semnat regia pentru numeroase spectacole jucate pe scenele din Franța, dar și din Germania.

În 2017, a regizat „Căpcăuni”, un proiect care a fost recompensat de către Fédération d’Associations de Théâtre Populaire (FATP). Prin acest proiect s-a remarcat ca singurul regizor român de teatru care, la 27 de ani, a montat la Paris. Pentru spectacolul „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba” din 2019 a primit premiul pentru cea mai bună regie în cadrul Galei Premiilor UNITER. A colaborat cu Opera din Lyon pentru „I Was Looking at the Ceiling and Then I Saw the Sky”, de John Adams. În 2020, și-a făcut debutul ca regizor de film cu lungmetrajul „Câmp de maci”, recompensat în cadrul Festivalului TIFF 2021 cu premiul pentru Cea mai bună regie.

Eugen Jebeleanu este apreciat și pentru remarcabila umanitate pe care a dovedit-o de-a lungul timpului, umanitate întâlnită din ce în ce mai rar în lumea în care trăim și mai ales în lumea competitivă a teatrului sau a filmului. Regizorul condamnă vehement jignirile sau abuzurile de orice fel în relația regizor – actor și are o filosofie nouă de lucru, mai ales că el, inițial, s-a afirmat ca actor. „Eu ca artist și ca om sunt unul și același, oricât de mult încearcă unii să departajeze asta, eu cred că artistul și omul sunt același individ”, afirma el într-un material publicat de culturaladuba.ro.

 

TEATRUL ANDREI MUREŞANU

Teatrul Andrei Mureșanu /TAM din Sfântu Gheorghe a luat ființă în anul 1987. Este o instituție publică de spectacole, finanțată de Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, fiind principalul generator de evenimente culturale pentru comunitatea minoritară românească din zonă. Funcționând ca un teatru de repertoriu, Teatrul Andrei Mureşanu oferă publicului său montări din dramaturgia clasică românească și universală, dar și piese contemporane, fiind deschis tuturor tendințelor actuale din spațiul teatral. După 1989, TAM a produs spectacole de mare originalitate, a organizat  o serie de festivaluri deosebit de importante: Festivalul ATELIER, Festivalul Trans.form@, Întâlnirile TAMper2. TAM a lucrat cu creatori de excepție, care au trasat direcții novatoare  în peisajul teatral românesc: Constantin Codrescu, Bogdan Voicu, Radu Afrim, Theo Herghelegiu, Cristian Juncu, Mihai Constantin Ranin, Horațiu Mihaiu, Cristian Ban, András Lóránt, Virgil Mihaiu, Ana Mărgineanu și mulți alții. În timp, multe dintre  piesele montate aici au primit recunoașterea valorii lor, atât pe plan naţional cât și internațional. Teatrul Andrei Mureșanu a fost invitat în mari festivaluri de teatru europene, precum  Leipzig (Germania), Nitra (Slovacia), Zsambek (Ungaria), Trabzon (Turcia), Tampere (Finlanda), Berna (Elveția), Torino (Italia), Faro (Portugalia), Varna (Bulgaria), Plymouth (UK) etc. De asemenea, Teatrul Andrei Mureșanu a fost prezent la cele mai importante festivaluri naţionale de teatru, unde a primit numeroase dovezi ale calității producțiilor sale, fiind onorat cu distincții și premii.

 

Teatrul Andrei Mureșanu a colaborat cu regizori, scenografi, actori, compozitori, coregrafi și actori de cea mai bună calitate, formând în timp o echipă artistică și tehnică de un înalt profesionalism. Succesele instituției se leagă, în principal, de spectacolele realizate aici de Radu Afrim (Alge, Trei surori, David’s Boutique, De mână, Lucia patinează, Mai intâi te naști), dar și de alți regizori, români sau străini (Elveția, Rusia, Suedia), care au încercat întotdeauna să ajute tinerii creatori să-și lanseze cariera de pe scena Teatrului din Sfântu Gheorghe. La reușita acestui demers a contribuit și Festivalul Atelier, unul dintre cele mai vechi festivaluri internaționale de teatru din România, inițiat în 1992. Din 2016, la TAM și-a găsit casa și Festivalul D-butan-T, iar din 2021, împreună cu Cinema Arta, a fost lansat Eva Filmmakers Fest. În stagiunile următoare, Teatrul Andrei Mureșanu  își propune să continue programul managerial pe acest profil și să rămână o voce unică și originală în peisajul teatral contemporan din România.

 

 

ECHIPA

 

Interpreţi: Costi Apostol, Nicholas Catianis, Ioana Alexandrina Costea, Oana Jipa, Sebastian Marina, Fatma Mohamed, Camelia Paraschiv Kátai, Anca Pitaru, Daniel Rizea, Mădălina Muşat, Iulian Trăistaru

 

Regia: Eugen Jebeleanu

 

Dramaturgia & colaborator artistic: Yann Verburgh

Scenografia: Cosmin Florea

Sound design: Eugen Jebeleanu & Rémi Billardon

Producție audio: Marius Popa

Interpreţi: Costi Apostol, Nicholas Catianis, Ioana Alexandrina Costea, Oana Jipa, Sebastian Marina, Fatma Mohamed, Camelia Paraschiv Kátai, Anca Pitaru, Daniel Rizea, Mădălina Muşat, Iulian Trăistaru

Lumini: Bakó Zoltán

Sunet: Magyar Csaba, Somogyi Ede László

Regia tehnică: Lidia Baciu, Ioana Popescu

 

 

 

Durata spectacolului: 2 ore şi 10 minute, fără pauză / +16

limba spectacolului: RO

subtitrare: HU, EN

Premiera: 6 mai, 2023