Yann Verburgh

La ronde

Andrei Mureșanu Színház / Sepsiszentgyörgy / RO

 

Arthur Schnitzler Körtánc című drámája tíz párbeszédből áll, melyek a szexuális együttlét előtt és után hangzanak el a 19. század végi Ausztriában. Hasonló a témája Yann Verburgh La Ronde című darabjának is, amelynek összefonódó mikrotörténeteiben az egymással intim találkozásokat átélő szereplők feltárják a társadalmunkban fellelhető szerelmi és szexuális identitások és gyakorlatok sokféleségét. Az előadás szövegkönyve névtelen személyekkel készült interjúk alapján íródott, akik szexuális kapcsolataikról meséltek, így tehát egy lenyűgöző és megható történetekből álló gazdag tablóvá áll össze a produkció, mely mintegy dokumentálja és értékeli is az egyes személyek sorsát, élethelyzeteit. E mai helyzetekre épülő történetfolyam szereplői olyan életre vágynak, mely elavult erkölcsi normáknak, szabályoknak való alávetettség nélkül biztosít számukra lehetőséget a boldogulásra. Találkozások és csábítások, igazságok és félreértések, költészet és fantázia határmezsgyéjén kalandozik az előadás.

„A La Ronde mindenekelőtt egy politikai és intim manifesztum a szexualitásról. Yann Verburgh darabja bátor szöveg, mely kendőzetlenül beszél a szerelmi kapcsolatok sokszínűségéről korunkban, egy új szexuális forradalom küszöbén.

Izgalmasnak tűnt benne az, hogy a két vagy több ember közötti intim kapcsolat kioltja a szereplők közötti társadalmi státusokat, és ez lehetővé teszi, hogy olyan világot ábrázoljunk a színpadon, amelyben a sokszínűség és a befogadás játssza a főszerepet.

Az előadással századunk ’20-as éveinek sajátos élethelyzeteit és esztétikáját igyekeztem kifejezésre juttatni a kortárs kabaré eszközeivel. Színházi szempontból talán kissé sokkolóan, ugyanakkor tisztán és érzékien” – vallotta az előadásról Eugen Jebeleanu rendező.

A produkció 18 éven felüli nézőknek ajánlott!

 

EUGEN JEBELEANU

Eugen Jebeleanu Temesváron született, a bukaresti UNATC színész szakán végzett, majd Párizsban szerzett rendezői és dramaturgi mesteri diplomát. Színházi, operai és filmrendezőként is dolgozott már. Jelenleg Párizsban él, ahol 2017-ben Yann Verburgh drámaíróval együtt Compagnie des Ogres (Ogre-k Társulata) néven színházi társulatot alapított. Együttműködésük azonban régebbre nyúlik vissza, hiszen 2010-ben együtt hozták létre a Társulat 28-at. Előadásaikat Franciaország különböző városaiban játsszák, és a legfontosabb európai színházi fesztiválokra is meghívták őket.

Eugen Jebeleanu az ország több fontos színházában is dolgozott már, köztük az Andrei Mureșanu Színházban is. Számos előadást rendezett Franciaországban és Németországban.

2017-ben rendezte a Căpcăuni (Ogre-k) című előadást, amelyet a Fédération d’Associations de Théâtre Populaire (FATP) díjazott, ezáltal tehát ő az első olyan román színházi rendező, aki 27 évesen Párizsban rendezhetett. Az Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba (Útvonalak. Egy nap a világ megváltozik) című előadásáért 2019-ben elnyerte a legjobb rendezés UNITER-díját. A lyoni operával is volt egy fontos együttműködése John Adams I Was Looking at the Ceiling and Then I Saw the Sky (Néztem a mennyezetet, aztán megláttam az eget) című darabja kapcsán. 2020-ban debütált filmrendezőként a Field of Poppies (Pipacsmező) című játékfilmmel, amely a 2021-es TIFF Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezés díját.

Eugen Jebeleanut az évek során tanúsított figyelemreméltó emberségéért is nagyra értékelik, mely egyre ritkább manapság, különösen a színház és a film világát jellemző versenyszférában. Jebeleanu hevesen elítéli a rendező-színész viszonyban elkövetett mindenfajta sérelmeket, visszaéléseket, és új együttműködési elveket vall ilyen szempontból, annál is inkább, hogy eredetileg színésznek tartotta magát. ”Művészként és emberként egy és ugyanaz vagyok, bármennyire is próbálják egyesek elválasztani ezeket egymástól. Én úgy gondolom, hogy a művész és az ember ugyanaz az egyén” – nyilatkozta a rendező egy, a culturaladuba.ro oldalon közzétett interjúban.

 

ANDREI MUREŞANU SZÍNHÁZ

Az Andrei Mureşanu Színházat 1987-ben alapították, és a megye egyik legfontosabb művészeti közintézményeként a térségben élő román kisebbségi közösség (hisz a várost 70%-ban magyarok lakják) kulturális rendezvényeinek fő generátora. A klasszikus román és az egyetemes drámairodalom alkotásait, valamint kortárs darabokat kínál közönségének, nyitott mindenfajta mai színházi kezdeményezés iránt. 1989 után egyre fontosabb előadásokat állított színpadra a társulat, neves színházi alkotókkal dolgozva együtt, olyan népszerű fesztiválok kerültek itt megszervezésre, mint az Atelier, a Trans.form@ vagy TAMper2. Az intézmény sikere elsősorban a Radu Afrim által itt létrehozott előadásokhoz köthető (Alge, Három nővér, David’s Boutique, De mână, Lucia korcsolyázik, Mai intâi te naşti), de más hazai és külföldi rendezők munkái is fontos szerepet játszottak az intézmény művészi arculatának kialakításában.

Az Andrei Mureşanu Színház az évek során neves európai színházi fesztiválokra is eljutott, olyan városokba, mint Lipcse (Németország), Nyitra (Szlovákia), Zsámbék (Magyarország), Trabzon (Törökország), Tampere (Finnország), Bern (Svájc), Torino (Olaszország), Faro (Portugália), Várna (Bulgária), Plymouth (Egyesült Királyság) stb., ezenkívül természetesen a legfontosabb hazai színházi fesztiválokon is fellépett, ahol számos elismerést és díjat nyert.

Az Andrei Mureşanu Színháznak magas szakmai színvonalú művészi társulata és technikai csapata van, jelenleg is rendszeresen együtt dolgozik a legnevesebb hazai rendezőkkel, díszletervezőkkel, színészekkel, zeneszerzőkkel, koreográfusokkal. Az intézmény ezt az utat szeretné folytatni a jövőben is, arra törekedve, hogy egyedülálló és eredeti színfolt maradjon a kortárs romániai színházi palettán.

 

SZEREPOSZTÁS:

 

Játsszák: Costi Apostol, Nicholas Catianis, Ioana Alexandrina Costea, Oana Jipa, Sebastian Marina, Fatma Mohamed, Camelia Paraschiv Kátai, Anca Pitaru, Daniel Rizea, Mădălina Muşat, Iulian Trăistaru

 

Rendező: Eugen Jebeleanu

 

Dramaturg & művészeti munkatárs: Yann Verburgh

Díszlet, jelmez: Cosmin Florea

Sound design: Eugen Jebeleanu & Rémi Billardon

Hangmérnök: Marius Popa

Világosító: Bakó Zoltán

Hangosító: Magyar Csaba, Somogyi Ede László

Ügyelő: Lidia Baciu, Ioana Popescu

 

 

 

Időtartam: 2 óra 10 perc, szünet nélkül / 18+

A bemutató időpontja: 2023, május 6

nyelv: RO
felirat: HU, EN