N. V. Gogol
Însemnările unui nebun
Producție Orlai, Füge, Maszk, TEATRUL KATONA JÓZSEF / Budapesta / HU
Protagonistul piesei lui Gogol, funcţionarul Poprişcin, decide într-o bună zi că se mută din realitatea care i se părea insuportabilă în lumea imaginaţiei sale. De comun acord, actorul Keresztes Tamás şi regizorul Bodó Viktor decid că această stare neobişnuită se poate reda cel mai bine dacă actorul, asemenea lui Poprişcin însuşi, îşi organizează propria realitate, spaţiul scenic al jocului, se înconjoară cu multiplicările şi modulaţiile propriei voci. Astfel, Keresztes îşi creează propriul decor pe care, în jocul său, nu-l foloseşte de culise, ci drept partener, respectiv vorbeşte pe mai multe voci cu propriile umbre, prin distorsionarea şi deformarea glasului natural. În acest fel, jocul devine descătuşarea nebunească (ori liberă în creativitatea sa) a conştiinţei unui singur om, o autodevelopare, un joc liber, terifiant de personal.
Spectacolul este o coproducţie a Teatrului Katona József, FÜGE, Asociaţia MASZK (Szeged) şi Casa de Producție Orlai din Budapesta.
KERESZTES TAMÁS
Autodidact, muzician şi compozitor, unul dintre cei mai străluciţi actori ai generaţiei sale. Cronicile care i s-au dedicat îi evidenţiază frecvent mişcarea inconfundabilă şi plastică, policromia jocului.
Şi-a început cariera ca actor-copil la Debrecen, de atunci aflându-se neîntrerupt în proximitatea scenei. În prezent, este membru al Teatrului Katona József. Pe parcursul carierei, a lucrat cu cei mai importanţi regizori ai vieţii teatrale maghiare, printre alţii şi cu Ascher Tamás, Bodó Viktor, Zsótér Sándor şi Mundruczó Kornel. Keresztes Tamás este deţinătorul premiilor Jászai Mari şi Junior Prima, iar în 2017, pentru interpretarea din spectacolul Însemnările unui nebun, a fost desemnat Actorul anului.
BODÓ VIKTOR
Regizor de renume internaţional, care activează mai ales în spaţiul german şi care şi-a construit identitatea artistică pe un miraculos şi mereu surprinzător mixaj de registre stilistice, al căror numitor comun este amestecul grotescului cu liricul. A fost fondatorul şi conducătorul Trupei Szputnyik Hajózási Társaság (Societatea de Navigaţie Sputnik). Pentru tulburătoarele şi explozivele sale viziuni artistice, Viktor Bodó a fost distins cu prestigioase premii internaţionale, printre altele, şi cu cel mai mare premiu al scenei ruseşti, Masca de Aur.
Cu Keresztes Tamás, regizorul a colaborat încă din anii de studenţie ai actorului, apoi şi pe scenele unor prestigioase companii, cum ar fi coproducţia Anamnesis, realizată de Teatrul Katona József şi Szputnyik Hajózási Társaság.
TEATRUL KATONA JÓZSEF
Teatrul Katona József, cu peste 100.000 de spectatori pe stagiune, este unul dintre cele mai proeminente și mai aplaudate teatre din Ungaria. Şi-a construit identitatea artistică pe un limbaj teatral modern şi inovator, pe abordarea celor mai importante probleme ale societăţii contemporane, în forme de expresie care cuceresc o gamă mai largă de public. Unul dintre elementele importante ale dialogului social este îndreptarea programată spre publicul tânăr.
În forma sa actuală, Teatrul Katona József a luat ființă în 1982. Membrii săi proveneau din fostul Teatru Național, iar această nouă echipă artistică a considerat că misiunea unei trupe independente este să fie deschisă, sensibilă și receptivă la noile probleme ale societății maghiare. Pe de altă parte, ei credeau că este o datorie importantă ca, în loc de a cultiva tradițiile, să găsească instrumentele și limbajul teatral prin care să articuleze/exprime problemele ridicate de viață.
Teatrul Katona József se străduiește să-şi păstreze criteriile de valoare literară, prin selecția dramelor care urmează să fie incluse în repertoriu, respingerea consecventă a pieselor comerciale, pregătirea traducerilor și retraducerilor și colaborarea cu traducătorii. Teatrul Katona József și-a început activitatea ca teatru realist, în anii 1980 (dar chiar și atunci, nu în sensul strict al termenului de realism stilistic, ci în sensul estetic cuprinzător al relației sale cu realitatea). Trupa Katona József consideră că o autentică apropiere de realitate se produce prin forme de expresie cât mai diverse şi deschise.
De la înfiinţarea sa, Teatrul Katona József a fost condus de doi regizori importanți, Gábor Székely și Gábor Zsámbéki. Între 1989 și 2011, Gábor Zsámbéki a fost directorul său, iar din 2011, Gábor Máté. Katona este membru al asociației internaționale de teatru MITOS21. Încă de la înfiinţare, Katona a lucrat cu o Trupă fixă de actori. Actorii din distribuţia producţiei Hedda Gabler sunt toți membri ai Trupei Katona.
CREATORI:
Axentyij Ivanovics Popriscsin: Keresztes Tamás
Regizor: Bodó Viktor
Dramaturgia: Róbert Júlia
Asistent: Szakács Zsuzsi
Scenografia: Keresztes Tamás
Grafică: Nagy Gergő
Expert psihologic: Dr. Zalka Zsolt
Design lumini: Lohár Antal
Sunet: Belényesi Zoltán
Producător: Orlai Tibor
Mulţumiri: Juhász Nóra, Kákonyi Árpád, Szalai József, Szarvas Dávid
Durata spectacolului: 1 oră şi 30 de minute, fără pauză /12+
limba spectacolului: HU
subtitrare: RO, EN
Premiera: 22 iulie, 2016.