Henrik Ibsen
Hedda Gabler
TEATRUL KATONA JÓZSEF / Budapesta / HU
Hedda Gabler a învățat că, dacă în aparenţă totul este bine, atunci totul este bine. Statut, bani, confort. Lumea interioară a unei femei atrăgătoare și provocatoare, aproape perfectă, este plină de tonuri întunecate, secrete, manipulare, egoism, frică și reprimare. Când o fostă iubire apare în mod neașteptat în viața sa, gheața începe să se spargă pe suprafața vulnerabilă a plăsmuirii maxime. Odată cu deriva Heddei, dansul în cercuri perfecte al figurilor căzute în vraja sa, ca niște fluturi de noapte, se transformă într-o zvârcolire haotică. Sub ostentativele straturi exterioare, putem vedea fețe boţite, dar mult mai reale.
A doua adaptare Ibsen a Krisztei Székely explorează nu doar structuri și situații psihologice, dorința de libertate și confruntarea cu realitatea brută, ci caută și un limbaj ludic care mișcă materialul clasic.
SZÉKELY KRISZTA
Kriszta Székely s-a născut la Budapesta. S-a pregătit să devină dansatoare de balet clasic, dar, în loc să înceapă o firească carieră în balet, a deschis un bar în Laos și a petrecut patru ani acolo. După ce s-a întors la Budapesta, și-a început formarea în meseria de regizor de scenă la Universitatea de Dramă și Film, pe care a absolvit-o în 2015, iar de atunci este director rezident al Teatrului Katona József. În activitatea sa artistică, Székely este profund dedicată colaborării exigente și intense cu ansamblul și echipa de creație, pentru reprezentarea reînnoită a pieselor clasice, descoperirea unor teritorii neumblate ale artei teatrale și abordarea unor probleme importante din punct de vedere politic, precum condiţia femeii sau consecinţa rolurilor construite social asupra vieții personale. În 2016, a început să predea la clasa de actorie a Universităţii de Dramă și Film. A câștigat Premiul pentru cel mai bun regizor în 2017 și 2018, la Festivalul Național de Teatru, şi a obţinut Premiul Criticii de teatru, în 2018 şi 2019.
Cele mai importante producții ale sale la Katona sunt Petra von Kant de Fassbinder (2014), Nora – Crăciun la Helmers de Ibsen (2016), Cercul de cretă caucazian de Brecht (2017), Platonov de Cehov (2019), L’incoronazione di Poppea de Monteverdi (2020), Othello de Shakespeare (2020) și Hedda Gabler de Ibsen (2022). În 2020, a pus în scenă Unchiul Vania al lui Cechov la Teatro Stabile di Torino, iar în 2022, Trei surori la Landestheater, Sankt Pölten, Austria. De anul trecut, este director asociat al Teatrului Stabile din Torino, unde a pus în scenă Richard al III-lea, la începutul anului 2023.
TEATRUL KATONA JÓZSEF
Teatrul Katona József, cu peste 100.000 de spectatori pe stagiune, este unul dintre cele mai proeminente și mai aplaudate teatre din Ungaria. Şi-a construit identitatea artistică pe un limbaj teatral modern şi inovator, pe abordarea celor mai importante probleme ale societăţii contemporane, în forme de expresie care cuceresc o gamă mai largă de public. Unul dintre elementele importante ale dialogului social este îndreptarea programată spre publicul tânăr.
În forma sa actuală, Teatrul Katona József a luat ființă în 1982. Membrii săi proveneau din fostul Teatru Național, iar această nouă echipă artistică a considerat că misiunea unei trupe independente este să fie deschisă, sensibilă și receptivă la noile probleme ale societății maghiare. Pe de altă parte, ei credeau că este o datorie importantă ca, în loc de a cultiva tradițiile, să găsească instrumentele și limbajul teatral prin care să articuleze/exprime problemele ridicate de viață.
Teatrul Katona József se străduiește să-şi păstreze criteriile de valoare literară, prin selecția dramelor care urmează să fie incluse în repertoriu, respingerea consecventă a pieselor comerciale, pregătirea traducerilor și retraducerilor și colaborarea cu traducătorii. Teatrul Katona József și-a început activitatea ca teatru realist, în anii 1980 (dar chiar și atunci, nu în sensul strict al termenului de realism stilistic, ci în sensul estetic cuprinzător al relației sale cu realitatea). Trupa Katona József consideră că o autentică apropiere de realitate se produce prin forme de expresie cât mai diverse şi deschise.
De la înfiinţarea sa, Teatrul Katona József a fost condus de doi regizori importanți, Gábor Székely și Gábor Zsámbéki. Între 1989 și 2011, Gábor Zsámbéki a fost directorul său, iar din 2011, Gábor Máté. Katona este membru al asociației internaționale de teatru MITOS21. Încă de la înfiinţare, Katona a lucrat cu o Trupă fixă de actori. Actorii din distribuţia producţiei Hedda Gabler sunt toți membri ai Trupei Katona.
DISTRIBUŢIA:
Hedda Tesman, născut Gabler – Jordán Adél
Jörgen Tesman PhD. – Bányai Kelemen Barna
Ejlert Lövborg – Mészáros Béla
Thia – Mentes Júlia
Brack, judecător– Takátsy Péter
Julle néni, mătuşa lui Jörgen – Kiss Eszter
Regia: Székely Kriszta
Asistent: Tiwald György
Decor: Balázs Juli
Asistent scenografie: Fehér Luca Kata
Costume: Pattantyus Dóra
Dramaturg: Szabó-Székely Ármin
Muzica: Matisz Flóra Lili
Lumini: Bárány Bence
Sufleor: Schaefer Andrea
Regizor tehnic: Valovics István
Maiştri scenă: Fodor István, Fórián Péter
Maşinişti: Brusznyiczki János, Frankó Bence, Kovács Bálint, Kurucz András, Lakatos Dezső, Molnár László, Szabó András, Szakács László, Szalontai István
Recuziter şef: Tölli Judit
Recuziter: Kertész Janka
Maistru de lumini: Pető Gergő
Luminişti: Bárány Bence, Kovács Mózes, Makray Gábor, Mészáros Gábor, Sziebert Sebestyén Magazier costume: Kovács Ildikó
Cabiniere: Batta Eszter, Elek Bea, Kulcsár Nóra
Coafor: Szeberényi Lejla
Frizer: Szabó Sára
Sonorizatori: Szomszéd Máté, Héricz Anna, Nagy Réka
Durata spectacolului: 1 oră 35 de minute, fără pauză / 14+
limba spectacolului: HU
subtitrare: RO, EN
Premiera: 15 octombrie, 2022.