Pintér Béla

Gyévuska

Teatrul Tamási Áron / Sfântu Gheorghe / RO

 

Gărzile naționale din cel de-al optulea „regiment de pușcă pe biciclete” Kinizsi Pál privesc răsăritul.

20 aprilie 1942, Érsekújvár, o fortăreaţă, ridicarea drapelului. Conform ordinului militar, a doua zi regimentul se va muta în Galanta, de unde își va începe călătoria spre Rusia, la Cotul Donului. Căpitanul Halász, locotenentul Kovács, soldaţii Mikó și Nyíri își iau rămas bun de la cei dragi, la balul organizat de ziua onomastică a soției colonelului. Soțiile iubitoare şi aristocraţii beau împreună şampanie, care este servită de Heinz Ármin, un ofițer evreu condamnat la muncă silnică. Șampania se termină, soldaţii dansează, femeile sunt excitate, apoi apare un fişier secret, mai târziu o seringă, iar viețile unor oameni se schimbă pentru totdeauna…

 

Dramaturgul-regizor Pintér Béla ştie foarte bine că artistul are libertatea să interpreteze chiar și istoria, și se joacă în stil mare, cu accente critice şi umor amar cât încape, aventurându-se  în zonele cele mai sensibile ale trecutului istoric. În piesa muzicală Gyévuska, creată cu ajutorul compozitorului Benedek Darvas, ne trezim într-una dintre cele mai controversate zone ale istoriei, în mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial. Citatele muzicale și fragmentele de operetă se potrivesc bine în această piesă muzicală, alături de motive din operele lui Puccini şi Wagner, de imnuri militare maghiare și de cântece revizioniste.

 

MÁTÉ HEGYMEGI

Máté Hegymegi este un actor, regizor de teatru, coregraf și dansator maghiar, laureat al premiului Junior Prima. În 2014, a absolvit Universitatea de Arta Spectacolului din Budapesta, specializarea Regie-coregrafie de Teatru Fizic, iar ca debutant a izbucnit cu mare forță şi a cucerit atenţia  publicului maghiar de teatru.

 

Unul dintre spectacolele sale de teatru cele mai incitante, de până acum, a fost Peer Gynt, montat în 2017 la Teatrul Stúdió K din Budapesta.  Un spectacol ambulant de cinci ore,  cu autobuzul, în care unele scene se petrec într-o reţea de pivnițe, altele într-o biserică. Aşdar, un proiect complex şi amplu, pe care László Bocsárdi, directorul Festivalului Reflex, l-a invitat la Reflex4 din 2018, dar din motive obiective spectacolul nu a putut fi prezent la Sfântu Gheorghe.

 

Gyévuska este a treia producție a lui Máté Hegymegi la Teatrul Tamási Áron, celelalte două fiind  Barbarii (2018/2019) și Cartea cu poze a copiilor cuminți (2021/2022).

TEATRUL TAMÁSI ÁRON

Teatrul Maghiar din Sfântu Gheorghe  a fost fondat ca instituție permanentă de artă în 1948. În primele decenii ale istoriei sale a trecut prin mai multe schimbări ale denumirii sale, cauzate de diverse evenimente culturale și politice, până când, în 1992,  a primit numele unui mare scriitor maghiar din Transilvania, Tamási Áron. Funcționează și astăzi sub numele de Teatrul Tamási Áron  și este subvenționat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe.

 

Aspiraţiile Teatrului din primii cincizeci de ani de existenţă s-au îndreptat în mai multe direcții: construirea identităţii artistice a instituției, formarea unei trupe adevărate de teatru, care să reunească actori cu resurse creative și stiluri diverse, reprezentarea unor cauze ale societăţii civile legate de drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, formarea unei comunităţi de spectatori, pe care Teatrul să o slujească şi să o dezvolte continuu.

 

Un moment de cotitură în istoria instituţiei este 1995, când opt actori ai Teatrului Figura Studio din Gheorgheni, împreună cu directorul şi regizorul lor favorit, Bocsárdi László, au intrat în trupa de la Sfântu Gheorghe şi au început aventura transformării sale într-una dintre cele mai apreciate şi aplaudate companii teatrale din România. O aventură care a lăsat în urmă spectacole de mare succes, nu doar în rândul comunităţilor maghiare, ci şi în alte spaţii culturale, unde spectatorii români şi de alte naţionalităţi s-au putut regăsi pe terenul unor valori estetice şi idealuri comune, iar limba maghiară a devenit un mijloc firesc de exprimare şi dialog cultural.

 

DISTRIBUȚIA

 

Căpitanul Halász: Kolcsár József

Locotenentul Kovács: Kónya-Ütő Bence

Generalul Felkay: Pálffy Tibor

Gizella, soţia generalului: Gajzágó Zsuzsa

Zsuzsanna, fata lor: Korodi Janka

Colonelul şef Von Ziege: Szalma Hajnalka

Heinz Ármin, muncitor evreu: Varsányi Szabolcs

Soldat Nyíri: Erdei Gábor

Aranka, soţia lui: Vass Zsuzsanna

Soldat Mikó: Mátray László

Jolán, soţia lui: Fekete Mária

Tatjana, femeie partizană: Kovács Kati

 

Regizor: Hegymegi Máté

Dramaturgia: Balázs Júlia

Scenografia: Kupás Anna

Costumele: Pető Kata

Orchestrator, conducător muzical, corepetitor: Urbán Kristóf

Light design: Baumgartner Sándor

Regizor asistent: Becsey-Imreh Noémi

Regizor technic: Veres Bartha Edit

Sufleur: Dobra Mária Magdolna

 

Şef de orchestră, corepetitor, pianist: Szőcs Botond

Vioară: Ráduly Zsófia

Violoncel, contrabas: Tóth-Györbíró Apor

Clarinet: Gábor Szabolcs

Trompetă: Szép Szilamér

Tubă: Csoma Attila

 

Durata spectacolului: 1 oră 30 minute – fără pauză
limbă: HU
traducere simultană: RO, EN

 

Premieră: 25 februarie, 2023.