Pintér Béla

Gyévuska

Tamási Áron Színház / Sepsiszentgyörgy / RO

 

A Nyolcadik Kinizsi Pál kerékpáros lövészezred honvédei a napfelkeltét nézik. Elkezdődik egy új nap. 1942. április húsz, Érsekújvár, zászlófelvonás. A hadi parancs értelmében az ezred másnap bevagoníroz Galántára, ahonnan megkezdi útját Oroszországba, a Don-kanyarba. Halász százados, Kovács hadnagy, Mikó és Nyíri honvédek az utolsó estét még szeretteikkel tölthetik. Azonban mindannyiuk meglepetésére az ezredes úr felesége búcsúztató bált ad, amelyen szabadon választhatóan kötelező a megjelenés. Heinz Ármin zsidó munkaszolgálatos felszolgálja a pezsgőt, a művésznő elementáris műsort ad, a feleségek az utolsó együtt töltött éjszakára várnak. Fogy a pezsgő, a honvédek táncolnak, a nők türelmetlenek, aztán előkerül egy kartoték, később egy fecskendő, és néhány ember élete örökre megváltozik…

 

A magyar történelem egyik legdrámaibb eseményét dolgozza fel Gyévuska című zenés színpadi művében Pintér Béla drámaíró-rendező a tőle megszokott humorral és iróniával. Azt vallja, hogy a művész feladata is a történelem értelmezése, ezért küldetésének érzi, hogy a nemzeti múlt legérzékenyebb területeire is elkalandozzon. A Pintér Béla és Darvas Benedek által írt zenés darab gazdag humorral és keserű éleslátással vezet végig bennünket a második világháború derekán játszódó történeten. A zenei idézetek, operett-részletek jól megférnek benne a Puccini vagy Wagner operák motívumai és a magyar katonaindulók, revizionista dalok mellett.

 

HEGYMEGI MÁTÉ

Hegymegi Máté Junior Prima-díjas magyar színművész, színházrendező, koreográfus, táncművész. 2014-ben végzett a budapesti színművészeti egyetem fizikai színházi koreográfus-rendező szakán, és pályakezdőként valósággal berobbant a magyar színházi köztudatba.

 

Eddigi egyik legizgalmasabb színházi előadása a Budapesti Stúdió K Színházban 2017-ben rendezett Peer Gynt volt, egy ötórás, busszal utazós, vándorló előadás, melynek bizonyos jelenetei egy pincerendszerben játszódtak, mások templomban, tehát hatalmas projekt volt, amelyet Bocsárdi László, a Reflex Fesztivál igazgatója meghívott a 2018-as Reflex4-re, de objektív okok miatt nem tudott eljutni Sepsiszentgyörgyre az előadás.

 

A Barbárok (2018/2019) és a Jógyerekek képeskönyve (2021/2022) után a Gyévuska a harmadik rendezése a Tamási Áron Színházban.

 

TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ

A sepsiszentgyörgyi színházat állandó művészeti intézményként 1948-ban alapították. Történetének első évtizedeiben a különböző kultúrpolitikai események nyomán több névváltoztatáson ment át, míg 1992-ben felvette Tamási Áron nevét. Jelenleg is Tamási Áron Színház néven működik, fenntartó szerve Sepsiszentgyörgy Megyei Jogú Város Tanácsa.

 

Az első ötven év törekvései sokfelé mutattak: megalapozni az intézmény művészi tekintélyét, együttest formálni a színházhoz szerződött, különböző előképzettségű és játékmodort képviselő színészekből, képviselni a kisebbségi magyarság ügyét, kinevelni egy törzsközönséget, amely indokolja az intézmény létét és további fenntartását.

 

1995-ben a színházhoz szerződött Bocsárdi László rendező és gyergyószentmiklósi kísérleti színházi műhelyének néhány színésze, és ez radikális szemléletmódváltást eredményezett. A társulat elsődleges célja azóta is a kortárs színházművészet értékeinek képviselete, mely a magyar és a romániai színházi szakma egyik legjelentősebb, legelismertebb intézményévé tette az idén 75 éves Tamási Áron Színházat.

 

SZEREPOSZTÁS

 

Halász százados: Kolcsár József

Kovács hadnagy: Kónya-Ütő Bence

Felkay tábornok: Pálffy Tibor

Gizella, a tábornok felesége: Gajzágó Zsuzsa

Zsuzsanna, a lányuk: Korodi Janka

Von Ziege vezérezredes: Szalma Hajnalka

Heinz Ármin, zsidó munkaszolgálatos: Varsányi Szabolcs

Nyíri honvéd: Erdei Gábor

Aranka, a felesége: Vass Zsuzsanna

Mikó honvéd: Mátray László

Jolán, a felesége: Fekete Mária

Tatjana, partizán nő: Kovács Kati

 

Rendező: Hegymegi Máté

Dramaturg: Balázs Júlia

Díszlettervező: Kupás Anna

Jelmeztervező: Pető Kata

Hangszerelés, zenei vezető, korrepetitor: Urbán Kristóf

Világítástervező: Baumgartner Sándor

Rendezőasszisztens: Becsey-Imreh Noémi

Ügyelő: Veres Bartha Edit

Súgó: Dobra Mária Magdolna

 

Zenekarvezető, korrepetitor, zongora: Szőcs Botond

Hegedű: Ráduly Zsófia

Cselló, nagybőgő: Tóth-Györbíró Apor

Klarinét: Gábor Szabolcs

Trombita: Szép Szilamér

Tuba: Csoma Attila

 

Az előadás időtartama: 1 óra 30 perc  – szünet nélkül
nyelv: HU
szinkronfordítás: RO, EN

 

Bemutató: 2023. február 25.