Floarea soarelui

Teatrul Tamási Áron / Sfântu Gheorghe / RO

Să crezi în unicorni este o mare nebunie, la fel de mare precum nebunia de a crede că familia este locul unde soarele bate în fiecare zi. Napraforgó/Floarea Soarelui – spectacolul în regia lui Radu Afrim – este o mare nebunie, nebunia de a crede că familia este  locul unde lumina, căldura şi iubirea sunt mereu la ele acasă. Napraforgó este o piesă de Andrea Pass, care în Ungaria a fost pusă în scenă  în 2016, iar, în România, spectacolul semnat de Radu Afrim  este o premieră pe ţară.

 

Floarea Soarelui este o poveste care ne cheamă pe urmele familiei din desenul unui copil, Janka. Un desen care vorbeşte despre toată lumea din familia noastră, o lume comică şi tristă, colorată de imaginaţia copiilor. Janka are 10 ani. E un copil fericit, plin de viață. Chiar dacă mama ei urlă uneori, iar alteori nu o bagă în seamă. Janka are prieteni. Și ei sunt copii fericiți, plini de viață. Chiar dacă părinții lor se ceartă sau divorțează sau nu există deloc.  Copiii cântă, dansează, iar Janka desenează lumea din jurul ei exact cum și-o imaginează: plină de oameni ciudaţi și întâmplări neprevăzute. Toți caută lumina soarelui. Dar ce se întâmplă cu omul, dacă soarele nu străluceste zile întregi?

 

ANDREA PASS este dramaturg, regizor, istoric de teatru. S-a născut în 1979 și a crescut în Győr. Între 1999 și 2004, a studiat istoria teatrului la Universitatea din Veszprém. Între 2005-2006,  a fost redactor de știri la Magyar Rádió Nyugat-Dunántúli Régió. Între 2007-2010, a lucrat ca asistent de regie la Compania Béla Pintér. Anul trecut și-a lansat proiectul de teatru pentru tineri numit DanteCasino.

 

RADU AFRIM

Radu  Afrim  este unul dintre cei mai căutaţi şi aplaudaţi regizori români datorită lumilor sale fictive, paralele, delirante – universuri  care cuceresc printr-un amestec insolit de nebunie, melancolie şi tandreţe.  Excentricul artist frecventează  mai ales textele dramaturgilor contemporani,  iar de clasici se apropie rarisim, dar tot cu obsesia de a descoperi spaţii libere / zone neumblate, unde  poate tăinui vizual nebănuite şi tulburătoare sensuri ale poveştii  autorului redescoperit.  Regizorul a primit numeroase recunoaşteri profesionale, printre care :  trei Premii UNITER  – cel mai bun regizor, pentru Tihna după Attila Bartis, Compania Tompa Miklós, Teatrul Național Târgu-Mureș (2015),  Joi.megaJoy  de  Katalin Thuroczy, producţie Teatrul Odeon din București (2007) și  Plastilina de Vasili Sigariov, Teatrul Toma Caragiu Ploiești (2006); Premiul Europa decernat de KulturForum Europa (2009); Marele Premiu al Festivalului Grange de Dorigny din Lausanne, pe care l-a obţinut în doi ani consecutivi; în 2008,  Coup de Coeur de la Presse (premiu decernat de presă) la Festivalul  Avignon Off, pentru spectacolul  Mansarde à Paris. Les détours de Cioran de Matei Vișniec.

 

Colaborarea lui Radu Afrim cu Teatrul Tamási Áron a început în 2013, când a realizat un spectacol după un text din dramaturgia maghiară contemporană : Akárki  / Oricine, de Péter Kárpáti. Au urmat două spectacole la care Radu Afrim a semnat scenariul şi regia : Un copil din flori spune o poveste pe fond albastru (2018) şi Când coboară luna plină peste second hand (2020). Aşadar,  Napraforgó / Floarea Soarelui este a patra producţie a Teatrului Tamási Áron în regia lui Afrim.

 

TEATRUL TAMÁSI ÁRON

Teatrul Maghiar din Sfântu Gheorghe a fost fondat ca instituție permanentă de artă în 1948. În primele decenii a trecut prin mai multe schimbări ale denumirii sale, cauzate de diverse evenimente culturale și politice, până când, în 1992, a primit numele unui mare scriitor maghiar din Transilvania, Tamási Áron. Funcționează și astăzi sub numele de Teatrul Tamási Áron, și este subvenționat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Aspiraţiile Teatrului din primii cincizeci de ani de existenţă s-au îndreptat în mai multe direcții: construirea identităţii artistice a instituției, formarea unei trupe adevărate de teatru, care să reunească actori cu resurse creative și stiluri diverse, reprezentarea unor cauze ale societăţii civile legate de drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, formarea unei comunităţi de spectatori, pe care Teatrul să o slujească şi să o dezvolte continuu.

Un moment de cotitură în istoria instituţiei este 1995, când opt actori ai Teatrului Figura Studio din Gheorgheni, împreună cu directorul şi regizorul lor favorit, Bocsárdi László, au intrat în trupa de la Sfântu Gheorghe şi au început aventura transformării sale într-una dintre cele mai apreciate şi aplaudate companii teatrale din România. O aventură care a lăsat în urmă spectacole de mare succes, nu doar în rândul comunităţilor maghiare, ci şi în alte spaţii culturale, unde spectatorii români şi de alte naţionalităţi s-au putut regăsi pe terenul unor valori estetice şi idealuri comune, iar limba maghiară a devenit un mijloc firesc de exprimare şi dialog cultural.

 

DISTRIBUȚIA

 

Mama – Pál Ferenczi Gyöngyi
Învăţătoare – Gajzágó Zsuzsa
Administrator, Hair Stylist, Vânzătoare la second hand – Szakács László
Tata – Erdei Gábor
Copiii:
Janka – Varsányi Szabolcs
Erik – Kónya-Ütő Bence
Jenifer – Korodi Janka
Clara – Benedek Ágnes
Femeie la psihiatrie, Bodza, Părinte, Copil – Vass Zsuzsanna
Cintula, Homeless, Medic, Părinte – Pignitzky Gellért
Beluka, Chelner, Poliţist, Părinte – Nagy-Kopeczky Kristóf
Părinte, Copil – Csomós Tünde Tímea, Gazda Szende
Părinte – Kovács Ibolya, Bartalis Szabolcs

 

Regia: Radu Afrim

 

Asistent regie: Dálnoky Réka
Scenografia şi costumele: Irina Chirilă
Coregrafia: Flavia Giurgiu
Muzica: Kónya-Ütő Bence

Regia tehnică: Csomós Tünde Tímea
Sufleor: Gazda Szende

 

 

Durata spectacolului: 2 ore 45 minute (cu o pauză)
Premieră: 14 mai, 2023