Sânge latin și explozie de pasiune, pe scena de la „Tamási Áron”

Farruquito  s-a dezlănțuit în aplauzele frenetice ale publicului prezent la deschiderea festivalului Reflex

Festivalul internațional de teatru Reflex, ediția a 4-a, a debutat vineri, 4 mai, la Sfântu Gheorghe,  în ritmuri de …flamenco. Spectacolul „Improvisao” al spaniolului Juan Manuel Fernández Montoya, cel cunoscut în lumea întreagă cu numele de „Farruquito” a vrăjit timp de mai bine de o oră și jumătate audiența, care, în final, l-a răsplătit pe explozivul artist cu aplauze furtunoase.

Îndată ce s-a stins lumina, zumzetul din Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron” s-a oprit asemenea respirațiilor la auzul unei vești de ultimă oră. Ritmurile latino, împletite cu percuția, chitara și de vocile soliștilor au redat neliniștea publicului numeros, care aștepta însă cu sufletul la gură apariția pe scenă a internaționalului dansator de flamenco – Farruquito.

Ca o explozie, ca o bucurie sau ca o ploaie de vară neașteptată. Așa a venit mult râvnitul moment al intrării în rol a celebrului artist spaniol.

Citisem înainte despre spectacol, despre ceea ce urma să văd pe scenă, însă experiența show-ului „Improvisao” a fost mult peste așteptări. Decorul simplist, format din câteva scaune, microfoane, instrumentele muzicale și un paravan care își schimba culorile între albastru – azur, roșu pasional sau verde, s-a combinat ca o poezie eminesciană de dragoste și dor cu mișcările unduite alte dansatorului de flamenco, cu pașii apăsați, cu vocile celor trei soliști și nu în ultimul rând cu instrumentele muzicale și lumina difuză.

Ori pașii apăsați și hipnotizanți ai lui Farruquito, ori mișcările de dans de sub scaunele audienței, ori ambele…ceva a cutremurat sala de la începutul spectacolului, până la sfârșitul acestuia, adus de răspicatul „Olé!”.

M-am simțit onorat să fiu în fața unui public atât de extraordinar”, a spus după reprezentație Juan Manuel Fernández Montoya, care a adăugat că „Improvisao este despre acel flamenco ce se naște din inimă, care este imprevizibil ”.

Spectacolul, într-adevăr imprevizibil, s-a încheiat abia după ce formația dansatorului, adică soliștii Antonio Villar, Fabiola Pérez, Mari Vizarraga, Pepe de Pura, chitariștii Román Vicenti, Juan Requena, de percuționistul Ane Carrasco, luministul Óscar Gómez și sunetistul José Carnacea au primit aprecierea publicului covăsnean flămând după energia dată de dans, cum altfel, decât printr-o nouă repriză de aplauze.

Improvisao s-a încheiat după un moment jucăuș, în care dansatorul principal s-a transformat în chitarist, iar rolul de dansatori a fost împrumutat de percuționist și de solistă, care, vă spun, nu au dezamăgit publicul, în condițiile în care, cu minute înainte l-a avut în față pe însuși Farruquito, cel care are în vene nu sânge, ci flamenco, pentru că este moștenitor al stilului din familie, din generație în generație.

A fost unul dintre acele spectacole la care chiar mi-am dorit ca sunetul aplauzelor mele să răzbată până la artiști și pot să jur că la fel au simțit și ceilalți membrii ai audienței.

Festivalul internațional de teatru Reflex, produs de Teatrul Tamási Áron, care aduce în fiecare zi unul sau două reprezentații ale unor spectacole teatrale renumite, dar și concerte speciale, se derulează la Sfântu Gheorghe până în 16 mai.  Detalii și program pe www.reflexfest.ro.

de Iulia Drăghici
www.covasnamedia.ro
7 mai 2018