Ioana Axenoi – „Fii tu ȋnsuţi!“

Din momentul ȋn care intri ȋn sală, cei patru performeri din spectacolul Gob Squad: Kitchen: You’ve Never Had It So Good, te invită la un sneak peek ȋn ceea ce par a fi culisele scenei, iar interacţiunea cu ei este una foarte plăcută, chiar dezarmantă. Spaţiul din spatele ecranului de proiecţie este, de fapt, spaţiul de joc de unde se vor face transmisiile live – scopul fiind, aşa cum este anunţat ȋncă de la ȋnceput, recrearea filmului-trademark al lui Andy Warhol – Kitchen şi a ȋntregului context cultural al anilor ’60.

Ȋn primă instanţă, Kitchen explorează cu mult umor şi delicateţe (ȋn alte cuvinte, cu mult profesionalism) trecerea de la ceea ce am putea numi realitatea cotidiană (cea a publicului) versus ficţiune (lumea de pe scenă sau din spatele ecranului), marcând limita atât de fină prin care se poate produce switch-ul de la una la cealaltă. Conceptul scenic bazat ȋn proporţie ridicată pe interacţiunea cu persoane din public (care ajung să ia locul actorilor) devine un exemplu despre cât de repede putem deveni expuşi, trecând din poziţia confortabilă, anonimă a privitorului ȋn poziţia celui privit (ceea ce aminteşte de celebra afirmaţie a lui Warhol – „În viitor, toţi oamenii vor avea parte de 15 minute de faimă“).  Problematica identităţii şi a autenticităţii este reliefată, poate, cel mai bine, de unul dintre actori ȋn timpul unui screen test când, la remarca „Fii tu ȋnsuţi!“, răspunde (cu multă candoare şi autoironie): „Să fiu… cine?“.

Demersul devine, astfel, mai mult decât atât – ca şi alte proiecte Gob Squad (grup performativ care funcţionează ȋntotdeauna ȋn echipă), Kitchen este o provocare şi o şansă pentru spectatori să se confrunte cu ei ȋnşişi şi să-şi depăşească teama de a comunica sau de a fi văzuţi, asumându-şi rolul de participanţi activi la actul teatral. De fapt, cuvântul-cheie al realizării artistice, ȋn această creaţie colectivă, este chiar jocul, căci cei de la Gob Squad se joacă ȋn mod ingenios cu conceptul de identitate, creând roluri interşanjabile nu doar ȋntre actori, ci şi ȋntre actori și spectatori.

Spectacolul celor de la Gob Squad este o experienţă neobişnuită pentru experimentele teatrale din România, prin modul ȋn care abordează tema interacţiunii cu publicul, demonstrând că atitudinea acestuia faţă de participarea la un spectacol de teatru poate fi una extrem de pozitivă – dacă e făcută cum trebuie.

*Opinia autorului acestui text este independentă de opinia organizatorilor festivalului.

*În organizarea workshopului In/Between Reflex(ions) partenerul Teatrului Tamási Áron este Institutul Cultural Român.