„Gigi Căciuleanu – OmulDans“ – lansare de carte la REFLEX4

Printre spectacolele invitate la cea de-a patra ediție a festivalului REFLEX4 și-a făcut loc și un eveniment editorial extrem de important, care s-a desfășurat marți, 15 mai, în Sala Teatrului de Păpuși. Este vorba despre lansarea volumului-album „Gigi Căciuleanu – OmulDans“, semnat de teatrologul Ludmila Patlanjoglu.

Pe lângă autoarea cărții, la eveniment a participat însuși Gigi Căciuleanu, „personajul“ care a inspirat-o pe Ludmila Patlanjoglu, dar și Bogdan Căpîlnean, cel care a realizat grafica albumului, și directorul Teatrului Tamási Áron, regizorul Bacsárdi László.

Lansarea se înscrie într-un turneu de promovare a albumului desfășurat în mai multe orașe din țară unde au loc evenimente artistice de marcă, între care Festivalul European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Româneşti FEST-FDR din Timişoara, Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” din Alba Iulia, Festivalul Internaţional de Film Transilvania TIFF din Cluj-Napoca și, desigur, REFLEX4 de la Sfântu Gheorghe.

Publicat de Editura Institutului Cultural Român, în colaborare cu Editura Nemira, volumul despre Gigi Căciuleanu este scris simplu, sub forma unui roman, astfel încât să poată fi parcurs cu ușurință, și cuprinde fotografii impresionante care îl surprind pe celebrul dansator și coregraf pe scenele mari din întreaga lume alături de celebrități din domeniul artistic. Între numele sonore care se leagă de cariera celui care este un adevărat brand al culturii noastre se numără Pina Bausch, Maia Plisetkaia, Pierre Cardin și Ioan Holender. „Gigi Căciuleanu a avut o viață de roman. Deci cartea nu putea fi doar una omagială. Este o carte-album scrisă cu emoție, care poate fi citită ca un roman și care este realizată în condiții grafice excelente“, a declarat Ludmila Patlanjoglu.

Printre informațiile pe care autoarea volumului le-a transmis publicului de la Sfântu Gheorghe despre cel ce a fost și este un ambasador al culturii române dincolo de granițele țării, câteva sunt relevante pentru complexitatea spiritului marelui dansator și coregraf, care este un erudit, dar și o ființă cu o sensibilitate aparte. Un om cu un arbore genealogic ce curpinde în rădăcinile sale români, ruși și chiar suedezi, Căciuleanu vorbește rusă și franceză, scrie versuri și chiar desenează. De altfel, în paginile albumului, sunt incluse și câteva dintre desenele realizate de cel care cucerește pe oricine cu grația sa trupească și spirituală, cu prezența sa caldă și cu amabilitatea omului superior.

Pe lângă succesele de care s-a bucurat în „drumul“ său, cum îi place să spună referindu-se la cariera sa, Gigi Căciuleanu a avut de înfruntat și episoade mai puțin plăcute, cum ar fi dosarele politice din vremea regimului comunist și fuga riscantă într-un stat occidental chiar în timp ce se afla într-o deplasare. În plus, ceea ce se vede pe scenă este rezultatul unui efort susținut, al unor momente plăcute, dar și foarte grele, uneori chiar dureroase, cărora numai pasiunea pentru ceea ce faci și dorința aprigă de a merge mai departe te ajută să le faci față. „A dansa înseamnă a te bucura de viață în ciuda faptului că este foarte greu s-o faci“, a mărturisit Gigi Căciuleanu la întâlnirea cu publicul de la REFLEX4, care s-a bucurat în mod evident de șansa de a sta față în față cu un artist de talie internațională despre care adesea se vorbește ca despre un geniu în domeniu.

 

Mirela CARA