Banalul ridicat la rang de artă -„Gob Squad’s Kitchen“ – A șaptea zi

Actorii Companiei Gob Squad au smuls aplauze frenetice din partea publicului de la REFLEX4, care a avut prilejul de a vedea cum arta spectacolului poate fi făcută oriunde, aproape din nimic. De altfel, acesta este și obiectivul declarat al trupei, de a descoperi frumusețea în banalul cotidian al unei parcări, al unui metrou sau, ca în cazul spectacolului „Kitchen“, într-o bucătărie obișnuită.

Modul inedit în care au artiștii au conceput spectacolul a surprins plăcut publicul care, înainte de a se așeza pe scaune, a fost invitat să treacă prin toate încăperile în care urma să se desfășoare acțiunea. Un astfel de tur este absolut necesar pentru a elimina confuzia ce ar putea să se ivească ulterior cum că totul este filmat, nicidecum live.

În câteva minute, în spatele unui ecran care ascunde decorul vizitat de spectatori, actorii își început show-ul pe care cei aflați în sală îl pot urmări în imagini alb-negru, proiectate pe ecranul respectiv. Acțiunea se anunță ea însăși banală. Patru prieteni, reuniți într-o bucătărie își propun să se întoarcă în New York-ul anilor ’60, când în societate s-au afirmat fel și fel de curente avangardiste, care au contribuit la răsturnarea valorilor conservatoare și eliberarea de prejudecăți, pentru a recompune atmosfera de atunci într-un film realizat de ei fără nicio indicașie regizorală. Ce a urmat a fost un spectacol autentic cu un umor fin și o interpretare actoricească remarcabilă, care a scos la iveală aspecte ce țin de natura ființei umane, de eterna întrebare „cine sunt eu și cine pot deveni?“, dar care a binedispus publicul până la hohote de râs.

Schimbul de identități dintre public și actori a fost momentul cheie al show-ului. Rând pe rând, fiecare actor a ales din sală câte un spectator care a mers dincolo de ecran și i-a preluat identitatea, ducând rolul mai departe. Astfel, până la sfârșitul spectacolului, actorii au fost înlocuiți complet de spectatori, nota umoristică fiind astfel mult amplificată. Replica dinspre final a unuia dintre actori „Nu vrea nimeni să fie eu? E foarte frumos să fii eu!ׅ“ a readus în atenția tuturor esența întregului show care se leagă direct de tematica festivalului REFLEX4 din acest an, omul și raportarea lui la existența în lume și Univers.

Mirela CARA