VAS / BUKOWSKI / SZMAŃDA TRIO (PL/HU)

Concert

VAS/BUKOWSKI/SZMAŃDA TRIO

 

Vas/Bukowski/Szmańda Trio este o Trupă creată de trei mari muzicieni: Bence Vas (orgă Hammond), Dominik Bukowski (vibrafon) și Krzysztof Szmańda (tobe). Grupul a fost înființat la inițiativa lui Bence Vas, un organist maghiar care s-a stabilit recent în Polonia. Trio-ul interpretează compozițiile originale ale membrilor trupei. Fiecare muzician are un stil propriu, conferindu-i Trupei un sunet unic. Albumul lor de debut, Open-Closed Principle, a fost lansat în 2022 de SJ Records.

 

VAS ÁDÁM BENCE

 

Este un instrumentist la orgă Hammond, compozitor și conducător de trupă maghiară. A înregistrat mai multe albume care reprezintă o colecție variată de compoziții originale, interpretate de muzicieni remarcabili din Ungaria și Polonia. Vas a cântat în spaţii culturale și la festivaluri din diverse orașe europene, precum Praga, Berlin, Stuttgart, Budapesta, Cracovia, Varșovia sau Kielce. A susţinut concerte alături de figuri celebre ale jazz-ului contemporan, precum Brian Charette, nominalizat la Grammy, Kajetan Galas și Kornél Fekete-Kovács. În prezent, locuiește și lucrează în Polonia.

 

KRZYSZTOF SZMAŃDA

 

A absolvit Academia de Muzică Frederic Chopin din Varșovia. În 2002, şi-a finalizat studiile postuniversitare la Thornton School of the Music University of Southern California / Școala Thornton a Universităţii de Muzică din California de Sud, din Los Angeles, sub îndrumarea unor maeștri de jazz, precum Peter Erskine, Ndugu Chancler și Eric Forrester. Este co-fondatorul unei trupe premiate: Soundcheck din Poznań. Krzysztof Szmańda a colaborat cu multe trupe și artiști de valoare, printre care Big Band-ul lui Zbigniew Namysłowski, Kuba Stankiewicz, Adam Pierończyk, Lora Szafran, Włodek Pawlik, Adam Bałdych, Marcin Olak, Oleg Kireyev, Keith Javors și Trifonidis Orchestra. Szmańda este membru permanent al Marelui Teatru – Orchestra Națională a Operei din Varșovia.

 

DOMINIK BUKOWSKI

 

Dominik Bukowski este vibrafonist și compozitor de jazz. În 2020/2021, a fost premiat drept cel mai bun vibrafonist în Jazz Top, de către revista Jazz Forum. Din 2021, Bukowski predă la Academia de Muzică din Gdańsk.

Albumul său „Projektor” a fost clasat în primele zece albume din 2005, de către revista Jazz Forum, iar albumul „Vice Versa” a fost nominalizat în 2010 la Premiul FRYDERYKI. În 2013, „Kropla Slowa”, albumul Krystynei Stanko în care Bukowski a compus cea mai mare parte a muzicii, a fost votat cel mai bun album al anului de revista Jazz Forum. Discul său „SUFIA” din 2016 și „TRANSATLANTYK” din 2019 au  primit numeroase recenzii elogioase și au apărut în câteva sondaje anuale ale criticilor, care le-au inclus printre cele mai bune albume ale anului.

Dominik Bukowski a cântat și a înregistrat cu muzicieni precum: Amir ElSaffar, Cikada Quartet, Nigel Kennedy, Soweto Kinch, Tim Hagans, Janusz Muniak, Leszek Możdżer, Piotr Wojtasik, Maciej Sikała, Zbigniew Namysłowski, Jan „Ptaszyn” Króblekowskina, sau Króblekowski. A cântat la multe festivaluri poloneze și internaționale de jazz (în Canada, Indonezia, Israel, Rusia și majoritatea țărilor europene). Bukowski a compus și muzică pentru numeroase spectacole de teatru și dans.