Pont

A REFLEX4 végén visszaeveztünk a helyhez és helyi produkciókhoz, az M Studio Lift című előadását a sZempöl Offchestra koncertje követte.

Fehér Ferenc koreográfiájának hívó szava egyszerre konkrét és elvont: az üzleti-ipari környezet, a lift modern, semleges tere, az átmenetiség, kihagyás, szuszpansz állapotai, az utazással töltött holt idő, amely a fantáziajátékokra nyílik, a bezártság mind-mind eszünkbe juthat róla. Alig 2×2 méteres a tánctér, ahová a kezdésre váró, öltönyben ácsorgó három táncos belép, hogy kezdetét vegye egy sűrű, intenzív utazás. Fehér nem csak a térrel sűrít, hanem a fényhasználattal is: pont a belépés mozdulatát nem látjuk, hirtelen lesz sötét, és egy pillanat múlva a három menedzser-figurát már a várakozás unott pózaiban pillantjuk meg. A filmes snittelés felgyorsítja és kitágítja az időt; a mindennapi pózok statikusságából és a három alak elkülönüléséből finoman, fokozatosan vezet át a koreográfia az érintkezésbe, impulzív, olykor harcba forduló jelenetekig fokozódva. A komoly férfiúkból előbukkannak a játszó- és küzdőtéren bunyózó kisfiúk, akik véresen vicces Mortal Kombat-bemutatót tartanak a homokozóban. Amiből Fehér szintén hirtelen fényváltással lép vissza a mobiljukat görgető, maguk elé bámuló felnőttekhez. Asszociatív, vicces, jól kidolgozott munka a Lift, azt éreztem, hogy a mozgás komplexebb megfogalmazását tükrözi Fehér előző M Studiós koreográfiáihoz képest, ami vélhetően a sokadik közös munka hozadéka is.

A sZempöl egész délután szerelt és készült, náluk alaposan ki van találva a vetítés, fontos a vizuálé, hang, előadói jelenlét összélménye, engem pedig mindig elkápráztat az általuk képviselt minőség. Koncerttel zárt a fesztivál, pontot téve tizenhárom színházzal, beszélgetéssel, vitatkozással, együttléttel, merengéssel töltött napra. Jut eszembe, a Reflex egy teljes kiadást szentelt a pontnak, szóval a zárás mozdulata sokértelmű, bizonyos értelemben a kezdésé, sőt folytatásé. Fejezze be hát, folytassa minden néző a maga módján, a saját ritmusában ezt a két hetet.

VARGA Anikó