Olajozott dzsessz muzsika

Olajozott dzsessz muzsika

A Varsóból érkezett Vas/Bukowski/Szmańda Trió fellépése üdítő volt, és tökéletesen beleillett a Reflex Nemzetközi Színházi Biennálé eddigi koncertjeinek sorába. A Hammond orgona a hippi korszak, a múlt század második felének zenei hangzását idézte meg a Kamarateremben, szerzeményeik és azok hangszerelése is különleges volt, sajátos élményeket kínált a zenekedvelőknek. 

Nem szokványos felállás a dzsessz, vagy egyáltalán a könnyűzenei színpadon az orgona-vibrafon-dob kombináció, mely minduntalan filmzenére emlékeztetett, de a dob pörgése, csattogása állandóan kirángatta ebből a skatulyából a trió hangzását. A csapat a közelmúltban alakult, csupán egy albumuk jelent meg eddig, az Open-Closed Principle (2022-ben), melynek valamennyi dalát eljátszották a koncerten a zenekarvezető közvetlen hangú, vidám bemutató-felvezető szövegei kíséretében. Kottából játszottak, és feldolgozásokkal is kibővítették a koncert repertoárját.

Vas Ádám Bence, a közelmúltban Lengyelországban letelepedett magyar orgonista kezdeményezésére alakult meg a trió, Dominik Bukowski (vibrafon) és Krzysztof Szmańda (dob) közreműködésével. A zenészek karakteres, egyedi játékstílusa is hozzájárul a zenekar különleges, egyedülálló hangzásvilágához. Kevésbé alternatív zene ez, mint amit a Reflex5 első modulján a Jü zenekar képviselt, inkább a vegytisztább dzsessz vonalát követte, arról tanúskodott, hogy miként lehet ezt a patinás hangulatot érvényessé tenni manapság. Orgonán alapult, de teljességgel különbözött attól a gépzenétől, amely egyre inkább meghatározza a mai színházi zenét. Inkább nosztalgikus volt, mint kísérletező.

A zenészek szimpatikusak voltak, a vibrafon olajozási manőverei – melyeket nyíltan felvállaltak a közönség előtt – tovább oldották a koncert különben is nagyszerű hangulatát. Láthatóan örömmel zenéltek, érezve, hogy a sepsiszentgyörgyi közönség valóban vevő a dzsessz muzsikára, ami minden bizonnyal Lázár Prezsmer Endre több évtizedes művelődésszervező munkájának is köszönhető. Mint elmondták, az ő közreműködésével került sor erre a koncertre is.