Küszöbön a Reflex5 második modulja

Küszöbön a Reflex5 második modulja

Csak pár hete ért véget a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál ötödik kiadásának első modulja, és hétfőtől már indul a jegyárusítás a következőre, amit május 21–26. között szervez a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A májusi modul előadásai többnyire társadalmi kérdéseket járnak körül, de ezek ellenpontjaként egy olyan produkciót is láthatnak az érdeklődők, mely az ember és a természet viszonyának legmélyebb, legősibb gyökereit kutatja.

 

Bizonyos szempontból tehát egy kulturális antropológiai körképnek is tekinthető a Reflex5 második modulja, mely a színház eszközeivel végigjárja az ember útját a természetbe való eredendő beágyazódásától és ösztönös megnyilvánulásaitól a mai társadalmi keretekig, és azok különböző érdekek mentén való torzulásáig, külön figyelmet szentelve a nő és a kisember társadalmi helyzetének, a korrupciónak és a hatalom visszaéléseinek, a rokonsági kapcsolatokon alapuló társadalmi berendezkedésnek, mely felszámolja az esélyegyenlőséget, akadályozza a méltóságos élethez való azonos hozzáférést.

 

Az Ultima Vez nevű világhírű belga tánctársulat, Magyarország egyik legelismertebb színháza, a Katona József Színház (két meghatározó jelentőségű előadással), Erdélyből pedig a nemzetközi trendekre ugyancsak odafigyelő, progresszív színházi nyelvet képviselő Kolozsvári Állami Magyar Színház lesznek a második modul meghívottjai, mely színházak produkciói mellett a sepsiszentgyörgyi társulatok legreprezentatívabb előadásai, koncertek, közönségtalálkozók és éjszakába nyúló Dj-partik is várják az érdeklődőket, amint a Reflex Fesztiválok esetében már megszokhatta a közönség.

 

Meghívott előadások

 

A Brüsszelből érkező Ultima Vez nevű világhírű tánctársulat Traces című előadása „a benyomások és ösztönök drámája, az energia és intenzitás játéka”. A társulat vezetője Wim Vandekeybus koreográfus, táncos, filmrendező és fotós, aki alkotótársaival együtt a természet olyan nyomainak a felkutatására vállalkozik ebben az előadásban, amelyeket a testünk már régen elfelejtett vagy elnyomott magában. Vajon mennyire él még a természet bennünk? Mennyi állat van az emberi testben? Mi történik, amikor veszélyben vagyunk, amikor ösztönös döntéseket kell hoznunk a túlélés érdekében? – teszik fel kérdéseiket az alkotók az előadás által. A produkció 2019-ben az Europalia Nemzetközi Művészeti Fesztivál részeként készült, melynek abban az évben Románia volt a díszmeghívottja. Vandekeybus az „Európa utolsó ősi erdőit magába foglaló lenyűgöző romániai természetben” az embernél és emberi emlékezetnél öregebb nyomok után kutatott egy olyan belső történethez, mely a szavak előtt vagy azokon túl bontakozik ki, és csak a tánc, zene lüktetései által elmondható.

 

A budapesti Katona József Színház Székely Kriszta által rendezett Hedda Gabler című előadása a nő társadalmi szerepeit és belső vívódásait próbálja körüljárni a kortárs színház eszközeivel. Henrik Ibsen remekműve 1890-ben született, de ma is tökéletesen aktuális, bizonyos szempontból tehát semmit sem változott azóta a nyugati társadalom. Ma is tartja magát az a nézet, hogy ha kifelé rendben van az életünk, akkor túl nagy baj nincsen; a státusz, pénz, komfort lelki békét is jelent. Pedig a vonzó és izgalmas, tökéletesnek tűnő nő lelkivilága is tele lehet sötét tónusokkal, titkokkal, manipulációval, önzéssel, félelemmel és elfojtással, a valódi arc csak a látványos külső rétegek alatt látható. Székely Kriszta a Katona József Színház többszörösen díjazott fiatal rendezője, aki elnyerte a legígéretesebb pályakezdőnek járó Színikritikusok Díját, korábbi Ibsen-rendezését pedig a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) legjobb rendezésért járó díjával és Vastaps Művészeti Díjjal is jutalmazták. Az előadás a szerepjátszás, a szabadság utáni vágy és a nyers valósággal való szembenézés témáin keresztül nemcsak lélektani alkatokat és helyzeteket tár fel, de a klasszikus alapanyagot felfrissítő játéknyelvet is keres olyan elismert színészek közreműködésével, mint Jordán Adél, vagy az erdélyi származású Bányai Kelemen Barna.

 

A budapesti Katona József Színház, a FÜGE, MASZK Egyesület (Szeged) és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre az Egy őrült naplója című produkció, Keresztes Tamás megrázó erejű egyéni előadása. Az idei ötödik Reflex Fesztivál nemcsak abban különbözik a korábbiaktól, hogy több modulban szervezik, hanem például abban is, hogy egy korábban már látott, nagy szakmai és közönségsikernek örvendő produkció újra műsorra kerülhet a fesztiválon. Ny. V. Gogol művének főszereplője, Popriscsin, a hivatalnok egy szép napon úgy dönt, hogy a számára elviselhetetlennek látszó valóságból saját képzeletbeli világába költözik. Keresztes Tamás színész és Bodó Viktor rendező közösen úgy vélik, hogy ez a különleges állapot legjobban úgy mutatható meg, ha a színész, Propriscsinhoz hasonlóan, magának rendezi be a valóságot, a színpadi játékteret, saját hangjai megsokszorozásaival és modulációival veszi körül magát. Így Keresztes magának tervez díszletet, amelyet játékában nem kulisszaként, hanem partnerként használ, illetve élő hangja loopolásával és torzításával több szólamban beszélget saját árnyékaival. Az előadás ily módon egyetlen ember tudatának őrült (vagy kreativitásában szabad) kitágulásává, félelmetesen személyes önfeltárulkozássá, szabad játékká alakul.

 

Móricz Zsigmond Rokonok című regénye nyomán készült a Kolozsvári Állami Magyar Színház azonos című előadása Bocsárdi László rendezésében, mely éles hangú társadalombírálat. A történet valamikor az 1930-as évek Magyarországában játszódik, és az országnak a rendi társadalomban való megrekedését szemlélteti, de a jelenség, amelyet körüljár, ma is rendkívül aktuális, és sok szempontból globálissá is vált. A korrupció és nepotizmus, a hatalmi elit visszaélései, a megvesztegetős botrányok apropóján egyértelmű a történet időszerűsége, hisz a közelmúltban éveken át egyébről sem szóltak a híradók, mint arról, hogy a korrupcióellenes ügyészség milyen bűnvádi eljárásokat indított a vezető politikusok ellen, ki és mennyit sikkasztott, milyen csalással próbált különböző gazdasági és társadalmi előnyökre szert tenni. Ezzel együtt az önmagunkkal való szembenézés is fontos kérdése az előadásnak. „Mi történik velünk, ha hitünk pénzért, elismerésért sikkasztható?” – írja az ajánlóban Kali Ágnes dramaturg. A Rokonokban a kolozsvári színház olyan neves színészei lépnek fel, mint Viola Gábor, Bács Miklós, Bíró József vagy a sepsiszentgyörgyi származású Györgyjakab Enikő.

 

Helyi produkciók

 

Amint a korábbi fesztiválok és a Reflex5 első modulja esetében is történt, a Tamási Áron Színház társulatának egyik fontosabb saját produkciója, és más sepsiszentgyörgyi társulatok által benevezett előadások is megmérettetnek a rendezvény keretében.

 

A Tamási Áron Színház Radu Afrim legújabb rendezését mutatja be a fesztiválon, mely Pass Andrea Napraforgó című darabja nyomán készül. Az előadás – aminek bemutatóját május 14-ére tervezi a színház –, visszaélésektől, bántalmazásoktól terhes családtörténeteket mutat be, melyekben magányos, elveszett gyerekek és felnőttek keresik a jobb élet lehetőségét. Madách klasszikus drámai költeményéből, Az ember tragédiájából készült a Háromszék Táncegyüttes Tragédia című előadása, mely ugyancsak műsorra kerül a fesztiválon. A produkció a férfi-nő kapcsolatról, az egyén és tömeg viszonyáról, hitről, szerelemről, szabadságról, a versenyről és a falanszter létről tesz fel kérdéseket, és próbál válaszokat megfogalmazni a tánc eszközeivel. Az Andrei Mureşanu Színház Yann Verburgh La Ronde című darabját játssza a fesztiválon, mely a rendező szerint „egy politikai és intim manifesztum a szexualitásról”. Eugen Jebeleanu felnőtteknek szóló előadása kendőzetlenül beszél a szerelmi kapcsolatok sokoldalúságáról korunkban, egy új szexuális forradalom küszöbén. Mindezek mellett a Cimborák Bábszínház Feketeország című produkcióját is láthatja a fesztivál közönsége, mely arról szól, hogy Gyurka miként hagyja el biztonságos környezetét, és száll szembe a sárkánnyal azért, hogy szabadon és boldogan élhessen kedvesével. Szent György története elsősorban a gyermekeket célozza, de a felnőttek számára is iránymutató egyetemes emberi értékeket közvetít.

 

Koncert

 

Természetesen a zenei események sem maradhatnak ki a Reflex5 májusi moduljából. Az első modulra meghívott Jü zenekar produkciója után ezúttal a Vas/Bukowski/Szmańda Trió nevű kísérleti formáció koncertjét tekintheti meg a fesztivál zenekedvelő közönsége. A Vas/Bukowski/Szmańda Triót három kiváló zenész hozta létre: Vas Bence (Hammond orgona), Dominik Bukowski (vibrafon) és Krzysztof Szmańda (dob). A kissé szokatlan felállásban játszó trió Vas Bence, a közelmúltban Lengyelországban letelepedett magyar orgonista kezdeményezésére alakult meg, és szinte kizárólag új, saját kompozíciókat ad elő. A zenészek karakteres, egyedi játékstílusa különleges, egyedülálló hangzást ad a zenekarnak. Bemutatkozó albumuk, az Open-Closed Principle 2022-ben jelent meg a lengyel SJ Records gondozásában.

 

A trió fellépése mellett természetesen ezúttal is éjszakába nyúló partik zárják a napi eseményeket, melyeken helyi és meghívott Dj-k zenéjére bulizhatnak közösen a nézők és az előadások alkotói.

 

Jegyek

 

Május 8-án, hétfőn 10 órától indul a jegyárusítás a Reflex5 második moduljának előadásaira a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon. A Traces és a Hedda Gabler című előadásokra 75, a Rokonok és az Egy őrült naplója című előadásokra 65, a Napraforgó és Tragédia című előadásokra pedig 35 lejbe kerül egy jegy, akárcsak a Vas/Bukowski/Szmańda Trió koncertjére. A Feketeország című bábelőadásra a jegyek ára 20 lej. Az Andrei Mureşanu Színház La Ronde című előadására az eventim.ro oldalon lehet jegyeket vásárolni, és 40 lejbe kerül egy jegy. A színház szakmai jegyeket is fenntart minden előadásra, melyeket a színház titkárságán lehet igényelni május 8–12. között (telefon: 0728-083-333).

 

Amint a Reflex5 első modulja esetében is történt, a kistermi produkciókat többször is műsorra tűzték a szervezők, hogy lehetőleg minden érdeklődő meg tudja tekinteni ezeket.

 

A Tamási Áron Színház erre a modulra is árusít Mecénás bérleteket, melyek a fesztivál minden produkciójára érvényesek. Egy Mecénás bérlet ára 800 lej, két személy részére kedvezményesen 1200 lej. A Mecénás bérlettel kapcsolatosan a 0728-083-338-as telefonszámot kell hívni; ezeket a bérleteket online nem lehet megvásárolni, csak személyesen a Központi Jegyirodában.

 

A jegyiroda nyitvatartási rendje: hétfőtől csütörtökig 9–16 óra, pénteken 9–13 óra között. Előadásnapokon a kezdési időpont előtt egy órával nyit a pénztár. Érdeklődni a 0267-312-104 és 0728-083-336-os telefonszámokon lehet.