Utolsó előkészületeket végzik a szervezők, pénteken rajtol a Reflex5 Nemzetközi Színházi Fesztivál, mely pár napra ismét a térség színházi központjává változtatja Sepsiszentgyörgyöt. Rangos színházi előadások és izgalmas kísérőprogramok várják az érdeklődőket, melyek közül a berlini Rimini Protokoll Uncanny Valley és a Vilniusi Kis Színház Ványa bácsi című előadására, valamint a Jü koncertre még kaphatóak jegyek a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon.

Előadások

A robotokra általában úgy szoktunk gondolni, mint munkagépekre, de vajon mi történne, ha elkezdenének túlságosan hasonlítani ránk? Eljöhet az idő, amikor nehéz lesz eldönteni, hogy ki az eredeti és ki a másolat? Ezeket a kérdéseket feszegeti a Rimini Protokoll Stefan Kaegi által rendezett Uncanny Valley című előadása. A berlini társulat már ismerős a Reflex Fesztivál közönségének, ugyanis 2012-ben a Radio Muezzin című dokumentumszínházi produkciójuk a Reflex2 egyik legsikeresebb előadása volt.

A Vilniusi Kis Színház előadásának rendezője, Tomi Janežič így nyilatkozott a Sepsi Arénában szombaton látható Ványa bácsiról: „Talán sosem volt még olyan fontos a Ványa bácsi színpadra állítása, mint ma, egy egyszerű okból – a világszerte elterjedt sikerideológia miatt. Manapság csak sikerről, boldogságról, szerencséről és elért célokról beszélünk, a Ványa bácsi azonban ennek az ellentétét mutatja be.” Tomi Janežič ugyancsak bemutatkozott már a Reflex közönségének, 2015-ben, egy rendkívül emlékezetes, közel hét órás Sirály-előadással.

A lengyel Witkacy Színház A mészárszék című Mrożek-feldolgozása a Reflex5 márciusi moduljának harmadik külföldi produkciója, mely arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan tudná ellensúlyozni a művészet a világban általánosan terjedő brutalitást, bűnözést, erőszakot?

Mindezek mellett három helyi produkció is bemutatásra kerül az első Reflex modulban. Az Andrei Mureşanu Színház Bobi Pricop által rendezett Blasted című produkciója olyan témákat feszeget, mint a nemi erőszak, gyilkosság, rasszizmus, háború, kannibalizmus, mentális zavarok, brutalitás, valamint az agresszió fizikai és érzelmi formái. Az M Studio Mozgásszínház Fren_Ák által rendezett romeo@julia.com című mozgásszínházi előadása a klasszikus shakespeare-i történet mélyebb rétegeibe hatolva a társadalmi ellentétek helyett a szereplők belső vívódásaira fókuszál. A házigazda Tamási Áron Színház Pintér Béla Gyévuska című darabját játssza a fesztiválon, mely a történelem egyik legdrámaibb eseményét dolgozza fel zenés színházi formában, humorral és iróniával.

Koncert

A Reflex5 kísérőprogramjai közül mindenekelőtt a Jü zenekar koncertjét ajánlják a nézők figyelmébe a szervezők, melyet pénteken este 21:00 órától tekinthetnek meg az érdeklődők a Tamási Áron Színház nagytermében. A Jü 2012-ben alakult Budapesten, tagjai pedig olyan közismert magyarországi zenekarokból érkeztek, mint a Qualitons, Zuboly, Erik Sumo Band, Dresch Quartet vagy a Grencsó Kollektíva. A mára védjeggyé vált Jü-hangzásban egyesül a rock intenzitása, a free jazz szabadsága, az ambient-textúrák hipnotikus hatása, és az afrikai zenék komplex, zsigeri ritmikája. A zenekar 10 éves története során rangos dzsesszklubokban és fesztiválokon lépett fel, mint például a Ljubljana Jazzfestival, a Saalfelden Jazz, a Cairo Jazz Festival, az oslo-i Nasjonal Jazzscene vagy a londoni Vortex. A zenekar jelenlegi tagjai: Hock Ernő (basszusgitár), Mészáros Ádám (gitár), Miklós Szilveszter (dob).

Reflex Nightlife

Amint már megszokhatta a Reflex fesztiválok közönsége, minden nap éjszakába nyúló partival ér véget, melyek helyszíne idén a Tamási Áron Színház előcsarnoka lesz.

Pénteken este 23:00 órától, a Jü koncertje után Kusztos Attila sepsiszentgyörgyi képzőművész és grafikus (FLaCLoSSLeSS) zenéjére táncolhatnak az érdeklődők, mely dzsessz, eklektikus hip-hop és egyéb válogatott műfajú fúziós zenék finom gyűjteménye.

Szombaton, 25-én, az éjfélkor kezdődő Ványa bácsi közönségtalálkozót követően a művészeti fesztiválokról már ismert Barna (Fazakas Barna), csíkszeredai képzőművész és Dj fogja táncra perdíteni a bulizni vágyókat olyan sokszínű muzsikákkal, amilyenek a festményei is.

Vasárnap, március 27-én nyugodtabb zenei vonal várja az érdeklődőket: Tengrila, azaz Forró Tamás, sepsiszentgyörgyi kultúrkocsma vezető és eseményszervező vinyl válogatásából hallgathatnak ízelítőt.

Hétfőn, március 28-án küb_beat, azaz Kónya-Ütő Bence, a Tamási Áron Színház színésze indítja újra a Nightlife-hetet, bevallása szerint „energikus és leginkább kultúrlecsóra emlékeztető zenei válogatásával”.

Kedden, március 28-án, a Reflex5 első moduljának zárónapján levezető party lesz, amit egy zenei applikáció algoritmusára bíznak majd a szervezők.

Közönségtalálkozók

Természetesen a közönségtalálkozók sem maradhatnak el, idén is mindhárom meghívott színházi produkció kapcsán beszélgetésre kerül sor az alkotókkal.  Az első közönségtalálkozót rendkívül késői időpontban, szombaton éjszaka 24:00 órától tartják (Raluca Rădulescu teatrológus, újságíró, fordító vezetésével) a Litvániából érkező Ványa bácsi alkotói ugyanis már másnap reggel elutaznak. Az Uncanny Valley közönségtalálkozót a berlini produkció negyedik előadása után, hétfőn este 21:00 órától tartják Tompa Eszter színésznő irányításával. A mészárszék című lengyel előadásról kedden este ugyancsak 21:00 órától beszélget az alkotókkal Kriston Wojtek, a budapesti Lengyel Intézet munkatársa.

Mindenkit szeretettel várunk az Reflex5 első moduljának eseményeire!