Stefan Kaegi

Uncanny Valley

Rimini Protokoll / Berlin / DE

 

A robotokra leginkább mint munkagépekre, a feladatok hatékony és precíz végrehajtóira gondolunk. A német iparban alig hasonlítanak emberekre az érzelmi bonyodalmak elkerülése végett. Ellentétben Ázsiával, ahol egy ideje már humanoid robotokat is kifejlesztettek, például gondozási munkára vagy szexpartnernek. Az emberhez való külső hasonlóságuk megkönnyíti ezeknek a gépeknek az elfogadását. Ha azonban a gép túlságosan hasonlít az emberre, elkezdünk bizalmatlanságot érezni: mi az ember, mi a gép? A japán robotikai kutatók ezt a furcsa hasonlóságot „elképesztő völgynek” (uncanny valley) nevezik.

 

Előadása elkészítése során Stefan Kaegi rendező először dolgozott íróval és drámaíróval: Thomas Melle megengedte, hogy készítsenek róla egy animatronikus másolatot. Ez a humanoid átveszi a szerző helyét, és ilyen kérdéseket vet fel: hogyan érinti az eredetit, ha a másolata átveszi az irányítást? Elektronikus másolata által esetleg jobban megismeri önmagát? Vetélytársává válik-e az eredetinek a másolat, vagy inkább segítik, kiegészítik egymást?

 

A Rimini Protokoll előadását eredetileg a Münchner Kammerspiele készítette, együttműködésben olyan intézményekkel, szervezetekkel, mint a Berliner Festspiele – Immersion, donaufestival (Krems), Feodor Elutine (Moscow), FOG Triennale Milano Performing Arts (Milano), Temporada Alta – Festival de Tador de Catalunya (Girona), SPRING Utrecht.

 

Előadási jogok: Rowohlt Színház Verlag, Reinbek bei Hamburg

 

STEFAN KAEGI

Stefan Kaegi dokumentumszínházi előadásokat ír és rendez, rádióműsorokat és élő hangközvetítéseket vezet, különböző együttműködések keretében városi környezetbe illeszkedő produkciókat hoz létre. Kutatások, nyilvános meghallgatások, perek anyagainak felhasználásával színészi képzettség nélküli, ám fontos mondanivalóval bíró „szakértőket” von be előadásaiba.

 

Közelmúltban készült munkái közé tartozik a Situation Rooms című multi-player-videós előadás, a 100% São Paulo száz helyi lakossal a színpadon, valamint a World Climate Conference, az ENSZ-konferencia szimulációja, melyet 650 néző számára tartott a Schauspielhaus Hamburgban. Az Utopolis című, 48 hordozható hangszórót tartalmazó produkciója a Manchesteri Nemzetközi Fesztiválon került bemutatásra. Egyre több alkotást készít múzeumok számára is: a Centre de Cultura Contemporània de Barcelona a közelmúltban mutatta be win < > win című ökoinstallációját és az Urban Nature című magával ragadó, „sétafilmjét”. A Remote X című fejhallgatókkal bemutatott „hangos körútját” több tucat városra adaptálta Tajpejtől Santiago de Chiléig, és Nachlass című interaktív installációja is bejárta a világot, mely olyan embereket ábrázol, akiknek nincs sok idejük élni.

 

2005-ben elnyerte a Politik im Freien Theater fesztivál zsűrijének díját a Mnemoparkért. 2010-ben elnyerte a Kulturális Sokszínűség Európai Díját, 2011-ben a Szarajevói Színházi Fesztivál zsűrijének díját a Radio Muezzin című előadásért, melyet a Reflex2 Fesztiválon Sepsiszentgyörgyön is bemutattak. 2015-ben a Remote Moscow című előadását Arany Maszkra jelölték Oroszországban, 2018-ban pedig elnyerte a Belgrádi Bitef Fesztivál fődíját a Nachlassért.

 

RIMINI PROTOKOLL

Helgard Haug, Stefan Kaegi és Daniel Wetzel 2000-ben hozta létre a Rimini Protokoll nevű „színházi védjegyet”, és azóta különböző projekteket készítenek e név alatt. Munkáról munkára bővítik a színház fogalmát, hogy mindig új nézőpontból közelíthessék meg a valóságot.

 

A Rimini Protokoll gyakran bevon színházi munkáiba, beavatkozásaiba, performatív installációiba és hangjátékaiba olyan szakértőket, akik tudásukat-készségeiket a színházon kívül szerezték meg. Továbbá előszeretettel ültet át társadalmi struktúrákat és helyzeteket színházi keretbe. Számos alkotásukra jellemző az interaktivitás és a technológia játékos felhasználása.

 

A Rimini Protokoll megkapta többek között a Mülheimer Dramatikerpreis és a Faust nevű német színházi díjakat, a svájci Szövetségi Kulturális Hivatal Grand Prix Theatre díját, az Európai Színház Díjat, a Velencei Színházi Biennálé Ezüst Oroszlánját, valamint a Német Hangjáték Díjat és a War Blinded Audio Play elnevezésű díjat. Gyártási irodájuk 2003 óta Berlinben van.

 

A STÁB:

Koncepció, szöveg és rendezés: Stefan Kaegi

Szöveg / Test / Hang: Thomas Melle

Felszerelés: Evi Bauer

Animatronic: Chiscreatures Filmeffects GmbH

A szilikon fej gyártása és művészi kidolgozása / színezés és haj: Tommy Opatz

A szilikon fej gyártása és művészi kidolgozása / színezés és haj, Rework animatronics (2023): Steegmüller Skulpturen

 

Dramaturgia: Martin Valdés-Stauber

Videó tervezés: Mikko Gaestel

Zene: Nicolas Neecke

Gyártásirányítás: Rimini Protokoll / Szállítás: Monica Ferrari

Világítástervezés / Szállítás: Robert Läßig, Martin Schwemin, Lisa Eßwein

Hang és videótervezés / Szállítás: Jaromir Zezula, Nikolas Neecke, Manuela Schininá

 

Időtartam: 1 óra – szünet nélkül
nyelv: EN
szinkronfordítás: HU, RO

 

Bemutató: 2018