romeo@julia.com

M Studio & Fren_Ák / RO

 

Az M Studio előadása rendkívül sajátos értelmezésben közelíti meg a klasszikus shakespeare-i tragédiát. Fren_Ák koncepciója a történet mélyebb rétegeibe kíván hatolni, a drámából a társadalmi ellentétek helyett a szereplők belső vívódásait ragadja meg. A belső, emocionális-érzelmi síkon végbemenő tragédiával foglalkozik, ahogyan a két fiatal saját illúziójának fogságába esik. A rendezőt a felszín alatt húzódó feszültség foglalkoztatja, a két egyén összeütközését mutatja be, akik a fogyasztói társadalom által eltorzított vágyaikba és illúzióikba vannak bebörtönözve. Az ember marionett-bábuként idegenedik el környezetétől, közösségétől, társától és végül önmagától.

 

Az előadás létrejöttét támogatta: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alap és a The Administration of National Cultural Fund (AFCN)

 

FREN_ÁK

Frenák Pál 1957-ben született Budapesten. Gyermekkora meghatározó mozzanata, hogy szülei siketek voltak, így első elsajátított kifejező eszköze a jelnyelv lett, ami különleges fogékonyságot fejlesztett ki benne az arcjáték és a gesztusok, az emberi testtel kifejezhető tartalmak iránt. 1999-ben a már tízéves franciaországi múltra visszatekintő Compagnie Pál Frenákot, fiatal magyar táncosokkal kibővítve, párizsi és budapesti székhellyel működő, olyan egyedülálló táncnyelvet képviselő magyar-francia társulattá alakítja, amelynek fontos jellemzői a mimika, a jelnyelv és a test mozgásának integrált használata.

 

M STUDIO

Az M Studio 2005-ben alakult mozgásszínházi társulatként Sepsiszentgyörgyön. A társulat egyedi koreográfiai nyelvet képvisel, amely a fizikai színház, a kortárs tánc és az erőteljes vizualitás organikus ötvözéséből születik. Az M Studio művészeti programja révén a kortárs tánc és a kísérleti színház értékeit népszerűsíti, innovatív előadásokat hoz létre szakmailag elismert alkotók és koreográfusok rendezésében.

 

 

STÁB

Koncepció, koreográfia: Fren_Ák

Alkotói asszisztens: Eoin Mac Donncha

Zenei koncepció: Halász Gábor

Szcenográfia: Victoria Frenák

Díszletkivitelezés: Zoltai György

Marionett és maszkok: Majoros Gyula

Előadók: Balázs Judith, Deák Zoltán, Veres Nagy Attila

Technikai munkatársak: Bartók Enikő, Both Melinda, Chirițescu György, Szabó Huba

 

Időtartam: 50 perc szünet nélkül

Bemutató: 2022. június 27., a Flow Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál negyedik kiadásán